Dubbel batch, späda i jäshinken?

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Dubbel batch, späda i jäshinken?

Inläggav korak » torsdag 2017-03-16 18:11

Hej

Skulle av olika anledningar vilja göra en 40l batch men kastrullen räcker bara till en 20l batch. Finns det något som talar emot att göra en vört med dubbla OG och späda i jästunnorna till önskat OG?

//Niklas
korak
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: torsdag 2016-12-15 23:45

Re: Dubbel batch, späda i jäshinken?

Inläggav Bee » torsdag 2017-03-16 20:02

Funkar. Du kommer få sämre effektivitet, pga din höga pre-boil SG. Kör på. Se till att använda tinseth för beräkning av beska då den tar hänsyn till SG.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Dubbel batch, späda i jäshinken?

Inläggav korak » fredag 2017-03-17 00:35

Hej

Tackar för snabbt svar så det är värt att testa den vägen med andra ord.

Gör vi det för enkelt för oss när vi tänker oss att dubbla ingredienserna i receptet, första lagern så kör på ett recept som folk verkar uppskatta, förutom då vattenmängden i mäskning och koket? Tänker då på beskan och övriga humle givor.

Receptet använde lite väl många sorters humle egentligen, fyra stycken, men mindre mängder av dem så lagret halvfulla humlepåsar börjar svämma över då vi roat oss med att brygga samma öl men med olika humle för att försöka lära oss något om smaken den ger.

//Niklas
korak
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: torsdag 2016-12-15 23:45

Re: Dubbel batch, späda i jäshinken?

Inläggav skyking » fredag 2017-03-17 07:47

En sak man kan överväga är att köra partigyle. När du gör så här så måste ju den vörten som skall spädas vara tämligen stark för att det skall bli något vettigt av den och för att få stark vört måste du avbryta lakningen i "förtid" - vilket egentligen är orsaken till att man får lägre effektivitet. För att motverka detta kan man ta tillvara på den vörten som man annars inte hade tagit tillvara på. Den sista vörten späder man då alltså inte ut eftersom den är svagare till att börja med. Vill man kan man tillföra lite kraft-malt för den sista vörten. Detta kan dock kräva att man har separat mäskkärl.

En annan sak att ta hänsyn till är att även om du bara tar första vörten så finns det gränser för hur högt SG du kan få ur. Det kan behövas att man bättrar på med maltextrakt.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Dubbel batch, späda i jäshinken?

Inläggav ekstedt » fredag 2017-03-17 09:33

I pricip så funkar detta, men det finns en del att tänka på:

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/2014 ... dning.html
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Dubbel batch, späda i jäshinken?

Inläggav korak » fredag 2017-03-17 12:52

Tack

Måste vara den blogpost som låg någonstans i bakhuvudet och födde tanken från första början :)


//Niklas
korak
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: torsdag 2016-12-15 23:45


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 36 gäster

cron