Urskog skrev:Det står i receptet att man ska meska med 4 liter och sedan laka med sex liter vilket jag gjorde men fick då inte ut tio liter så jag fick slå på ganska mycket mer vatten innan jag hade tio liter vört. Gjorde jag fel eller ska man hälla på tills man har avsedd vörtmängd?
Malten absorberar vätska (cirka 1 liter per kilo brukar man räkna) så man får tillsätta lite mer för att kompensera för det. Du får anpassa det efter vilken volym och vörtstyrka du siktar på. Man brukar laka tills man fått ut avsedd vörtmängd. I början kan det vara svårt att träffa rätt OG innan du lärt dig hur effektivt ditt system är men det är ingen kris, brukar bli bra öl ändå
Urskog skrev:Det känns som om det kokade bort ett par liter vatten under dom 90minuterna. Kan det stämma och ska man kompensera det på något sätt (laka ut extra eller tillföra vatten) så att man fortsatt har 10 liter efter koket?
En tumregel brukar vara att 10% / timme ska koka bort för att undvika vissa felsmaker. Så länge det rör sig i vörten (rullande kok) är det tillräckligt. Jag kokar aldrig längre än 60min och det fungerar fint oavsett ölsort medans andra alltid kokar 90min . Vill du ha 10 liter efter kok måste du börja med 12-14 liter beroende på vilket bortkok och övriga förluster du får i ditt system. Det smidigaste är väl att laka tills du har 13 liter eftersom du kokade bort 3 liter första satsen.
Urskog skrev:När jag kokade vörten var det som om det for runt en del vita avlagringar i vörten. När den var avkyld och jag med hävert förde över den till jäskärlet så fick jag lämna dryga litern för att inte få med detta gegg och humlerester. Vad är det vita gegget? Protein?
Yes det är proteiner som koagulerar. Kallas hot break och cold break. Vissa kämpar hårt för att inte få med något av detta i jäshinken medans andra (jag) inte lägger jättestor vikt vid det. Jag dumpar inte allt i jäshinken men bryr mig inte om lite följer med heller.
Urskog skrev:Jag fick sedan bara ut ca sju liter att jäsa. Tillsatte en påse torr alejäst och redan efter två intensiva jäsningsdagar har det slutat bubbla nästan helt. Har den jäst klart och kan sättas på flaska för kolsyrejäsning redan efter säg en vecka i så fall?
Normalt tar det bara 2-3 dagar för jästen att käka upp huvuddelen av sockret i vörten men jag rekommenderar ändå att du väntar 2 veckor innan du flaskar. Jästen fortsätter att städa upp efter sig och flaskar du för tidigt kan ölen bli överkolsyrad och i värsta fall riskerar du att få flaskbomber. Titta inte så mycket på om det bubblar i jäslåset utan mät med hydrometer. Har inte värdet ändrat sig på 2-3 dagar och du är ungefär vid förväntat FG så kan du flaska.
Hoppas detta hjälper dig lite och bara fråga på om något va otydligt.