Diacetylrast och Saflager 34/70

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Diacetylrast och Saflager 34/70

Inläggav Julius Langweiler » måndag 2017-01-09 23:25

När bör man dra igång D-rasten om man använder saflager 34/70?
Verkar vara en kinkig jäst och lägger man D-rasten försent så orkar inte jästen bryta ned diacetyl tillräckligt.
Läst olika inlägg och rekommendationen verkar vara vid ca 75% "utjäsning". Om OG ligger på 1050 och FG 1010 så borde 75% motsvara ca 1018. Är detta ngt som ngn har erfarenhet av?
Julius Langweiler
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: söndag 2016-12-18 13:03

Re: Diacetylrast och Saflager 34/70

Inläggav ekstedt » måndag 2017-01-09 23:56

En väldigt okinkig jäst skulle jag vilja säga, har aldrig känt diacetyl med den, vare sig bland mina egna eller andra hembrygder.

Höj temperaturen när jäsningen börjar avta.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2513
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Diacetylrast och Saflager 34/70

Inläggav skogass » tisdag 2017-01-10 08:32

Jag håller helt med tidigare talare.
34/70 är verkligen inte en besvärlig jäst den är ju jätte trevlig. Höj temperaturen när du närmar dig slutet av fermentering.

Skickat från min LG-D855 via Tapatalk
Användarvisningsbild
skogass
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: lördag 2015-01-10 13:56

Re: Diacetylrast och Saflager 34/70

Inläggav Julius Langweiler » tisdag 2017-01-10 10:01

Tack för all support :D

Ny som man är så i gebitet och tillika osäker blir det att man läser gamla trådar och hittade en diskussion om detta.
Jag lägger in en temp.-höjning mot slutet av jäsningen enligt er rekommendationen i kommande brygd.

Fridens liljor.
Julius Langweiler
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: söndag 2016-12-18 13:03

Re: Diacetylrast och Saflager 34/70

Inläggav Julius Langweiler » torsdag 2018-05-24 12:38

En av mina senaste lager uppvisade smörsmak enligt kunniga bedömare. Orsaken ansågs vara diacetyl.

Mina egna observationer var att ölet blev betydligt mörkare än tänkt samt aningen för sött.
Till saken hör att tidigare bryggningar (ca 15 st) har hamnat rätt färgmässigt så detta var första gången det tydligt avvek.

Jäsningen såg ut så här:
OG 1050
Jäsning 8 dgr vid 11-12C till SG 1019
Diacetylrast 3 dgr vid 17-18C ned till SG 1012.
FG 1012
Kallagring 2C I 14 dgr.
Fat + kolsyra.

Kan inte heller säga att ölen mörknade med tiden eller fick en större smakskillnad. Bra genomskinlighet från först till sista glas också tycker jag.

Finns det något annat som kan påverka denna uppkomst av diacetyl?
Köper alltid krossad malt enligt receptet av samma butik frånsett just denna gång, kan Murphy visat sitt tryne och förklaringen ligger I att jag faktiskt fick fel sort/mängd karamellmalt?

/J
Julius Langweiler
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: söndag 2016-12-18 13:03


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster