Braumeister kokmetod!

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Braumeister kokmetod!

Inläggav mike85 » söndag 2017-01-08 14:04

Kollade lite på videon som Humlegården har om Braumeister. De säger i videon att man kokar vörten koncentrerat för att efter kok sen späda till önskad OG. Den metoden borde gå att tillämpa i vanlig kadtrull också väl? Bara man spär med uppkokat vatten? Nästa fråga blir ju då, varför gör man på det ena eller andra viset? Finns det fördelar med detta mer än att det kräver mindre effekt för att koka?

/Micke
mike85
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
Ort: Värnamo

Re: Braumeister kokmetod!

Inläggav ekstedt » söndag 2017-01-08 14:20

Är inte säker på att jag uppfattar frågeställningen rätt men...

Det enklaste är väl att pricka OG ungefär rätt direkt, några pinnar hit eller dit spelar ingen större roll.

Får man helt fel värde kan man försöka justera genom att späda (för högt OG) eller tillsätta maltextrakt (för lågt OG).

Sedan finns det vissa situationer där man medvetet siktar på ett för högt OG för att späda efteråt. Begränsad kokkapacitet till exempel.

Har skrivit lite om det här: http://fabrikorekstedt.blogspot.se/2014 ... dning.html
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Braumeister kokmetod!

Inläggav Lindh » söndag 2017-01-08 15:14

High gravity brewing tror jag metoden kallas i större skala där man brygger så starkt man kan för bra utnyttjande av uteustning och sedan spär till rätt OG. Vetatt Dugges gjorde detta förr iallafall under devisen "eller spä efter kok än överlakad vört". Själv tycker jag inte det blir bra men har bara testat 2-3 ggr så det går säkert trimma in metoden bättre. Jag brygger inte öl för att spara nån tia så metoden har aldrig lockat mig.
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: Braumeister kokmetod!

Inläggav Lindh » söndag 2017-01-08 16:31

Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: Braumeister kokmetod!

Inläggav Pilsnerkokaren » söndag 2017-01-08 16:32

Det är mitt vanliga förfarande, mäskar i en 36liters gryta och får ut upp till 33 liter grönöl i jäskärlet(normalt 28-30l). Funkar utmärkt för mig. Du vet ju hur mycket socker(extrakthalt) du har innan kok om du har rimlig koll på din bryggning. Då är det lätt att dela värdet med önskat OG och spä till det med kokt vatten.

Provade en gång att brygga, jäsa och tvångskolsyra 25liter som jag sen spädde med 8cl kokt kolsyrat vatten per flaska när jag flaskfyllde, fungerade det också. Fick ut ca 30l lager med 4,5% ABV.
Men det är mindre bekymmer med att spä efter kok.

Edit.
8cl vatten/flaska, inte på hela volymen :)
Senast redigerad av Pilsnerkokaren söndag 2017-01-08 18:01, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Braumeister kokmetod!

Inläggav mike85 » söndag 2017-01-08 17:40

Ok! Så egentligen inga direkta fördelar mer än att man kan få ut större mängd ner i jäskärlet? :)
mike85
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
Ort: Värnamo

Re: Braumeister kokmetod!

Inläggav ekstedt » söndag 2017-01-08 17:58

mike85 skrev:Ok! Så egentligen inga direkta fördelar mer än att man kan få ut större mängd ner i jäskärlet? :)


Som jag skriver i mitt blogginlägg så kan det för alkoholsvaga öl potentiellt vara en smakfördel jämfört med att laka ut motsvarande mängd vätska.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Braumeister kokmetod!

Inläggav Bee » söndag 2017-01-08 18:01

Funkar alldeles utmärkt att göra medaljvinnande öl med "high-gravity boil" metoden.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Braumeister kokmetod!

Inläggav ekstedt » söndag 2017-01-08 18:45

Bee skrev:Funkar alldeles utmärkt att göra medaljvinnande öl med "high-gravity boil" metoden.


Kan jag mycket väl tänka sig. Finns ingen anledning till att det inte skulle bli bra. Det enda man behöver tänka på är lite sämre utbyte (såväl malt som humle) samt eventuellt lite mer maillardreaktioner. Men det går att hantera utom möjligen för jätteljusa öl, och det handlar ju om finlir också.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 37 gäster

cron