Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Bee skrev:Kör du Cap-on-foam?
Bee skrev:Nej, men sen vet vi inte hur du gör när du fyller i flaskan.
Får du någon skumbildning i början av fyllningen?
Når röret/slangen ner hela vägen till botten?
Kör du Cap-on-foam?
Charlemagne skrev:
Får minimal/noll skumbildning i början, har svårt att tro att det går att få mindre...
Röret når nästan hela vägen, var lite för långt när jag fick dem, så fick kapa dem ytterst lite. Skulle tro att det är ungefär 0,5-1 cm från botten av flaskan till röret!
Jag har provat lite, men inte riktigt fått till en kontrollerad cap-on-foam. Men som det låter är det ju värt att jobba på då!
Bee skrev:Det är bra att få ett lager med skum från början!
Då fungerar det som ett koldioxid fyllt lock som trycker ut luften ur flaskan utan att ölet kommer i kontakt.(Därför behöver man inte ventilera flaskan med koldioxid innan.)
Skummet, som eventuellt skulle kunna ta upp lite syre trycks ut när man fyller flaskan till rätt nivå. (öl hela vägen upp med slangen nere hela vägen. Då lämnas ett lagom tomrum i toppen.)
När man drar ur slangen så låter man kappilären släppa i slangen och ölet rinner ner i flaskan och genererar skum att kapsylera på. Skulle det inte bli tillräckligt kan man dutta med picknick kranen så det blir tillräckligt.
Pilsnerkokaren skrev:Bara att låta flaskan stå en stund innan man sätter på en kapsyl löser en del av syreproblemet. Kolsyran går ur ölen lite och eftersom det sker underifrån trycks luftas nog syret ur flaskhalsen efter en stund. Lägg en lös kapsyl på flaskan efter fyllning så ser du hur den ligger och hoppar.
Pilsnerkokaren skrev:En annan lösning på ditt problem kan vara att använda syreabsorberande kapsyler, lite dyrare men verkar fungera då jag inte har några problem med oxidation trots att jag inte kör cap on foam.
Pilsnerkokaren skrev:Givetvis måste jag också höras i denna tråd
Bara att låta flaskan stå en stund innan man sätter på en kapsyl löser en del av syreproblemet. Kolsyran går ur ölen lite och eftersom det sker underifrån trycks luftas nog syret ur flaskhalsen efter en stund. Lägg en lös kapsyl på flaskan efter fyllning så ser du hur den ligger och hoppar.
https://www.youtube.com/watch?v=CIX4nw4DVDk
En annan lösning på ditt problem kan vara att använda syreabsorberande kapsyler, lite dyrare men verkar fungera då jag inte har några problem med oxidation trots att jag inte kör cap on foam.
Pilsnerkokaren skrev:Tycker du att Cap On Foam är bäst ska du göra så, den metoden som funkar bäst för mig behöver inte tvunget fungera bra för dig..
Pilsnerkokaren skrev:
Mängden syre i flaskan är redan låg om man mottrycksfyller på "rätt" sätt. Trycksätt flaskan, släpp trycket, trycksätt igen, släpp trycket osv. Var gång man trycksätter flaskan med 1 bar ren koldioxid och sen släpper trycket, halveras mängden syre i flaskan, dvs första gången resulterar i ca 10% syre, andra 5%, tredje 2,5% osv Jag brukade trycka i koldioxid 2-3 gånger innan men slutade med det efter 6-700 flaskor, har inte hittat någon oxiderad öl på flaska bara. Man kan också blåsa flaskorna men CO2, men då har man ingen aning om hur mycket syre man får bort.
Tycker du att Cap On Foam är bäst ska du göra så, den metoden som funkar bäst för mig behöver inte tvunget fungera bra för dig..
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 42 gäster