Hej på er denna härliga lördag fm!
Har en liten undring som jag stötte på i kylskåpet i morse.
Har en jäststam av Scotish Ale jäst som jag tvättat från en jästkaka. Sparat den i ca 3 veckor nu.
Med några dagars mellanrum så häller jag av vörten som skiktat sig överst och häller på lite kokt vatten.
Idag så skulle jag göra det igen, då såg jag att det var en lite mörkare hinna på jästen precis i brytningen mellan de två skikten.
Hällde av vörten och slog i lite vatten och skakade lite. Jästen har satt sig och har en rätt seg konsistens så jag skakade, dock inte så att allt löste sig.
Är detta normalt tror ni, eller har jag fått nått skit i jäststammen.?
Vet en grej som jag kom på mig med att göra fel, har fyllt på med rumstempererat vatten, ska ju vara kylt vatten rimligtvis som man fyller på med.
Osäker på om det kan påverka, va tror ni?
Hur gör ni när ni sparar era jäststammar några månader?