Tillsatt Malto-dextrin hur många pinnar?

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Tillsatt Malto-dextrin hur många pinnar?

Inläggav maxter » onsdag 2016-10-26 16:53

Hej,

Jag har för första gången använt malto-dextrin i min jul-lager.
Den har nu stått o jäst i 3 veckor i 13 grader. Nu när jag mäter FG (13 grader) så visar den 1.030.
Det verkar mycket, men samtidigt så vet jag inte hur mycket 50 g malto-dextrin till 21 liter gör på skalan.
Jag antar denna ger utslag? vad bör jag göra i fortsättningen? tillsätta i i kok o utgå från detta värde, eller hur ska jag förhålla mig.

Nu hittar jag inte mina papper, men jag gissar på att jag hade ett OG på 1.060 (preboil var iaf. 1.052)

Kanske finns någon vänlig skäl som sitter på svaret.
maxter
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 31
Blev medlem: söndag 2015-11-15 20:18

Re: Tillsatt Malto-dextrin hur många pinnar?

Inläggav skogass » onsdag 2016-10-26 18:51

Kanske bara är jag men jag förstår inte frågan. Vad är problemet?

Skickat från min LG-D855 via Tapatalk
Användarvisningsbild
skogass
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: lördag 2015-01-10 13:56

Re: Tillsatt Malto-dextrin hur många pinnar?

Inläggav maxter » onsdag 2016-10-26 19:18

Kortfattat är frågan om 50g malto påverkar FG, och hur mycket i så fall. Efter 3 veckors jäsning har jsg alltså nu 1.030
Vilket känns mycket efter så lång tid.

Erfarenheter någon?
maxter
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 31
Blev medlem: söndag 2015-11-15 20:18

Re: Tillsatt Malto-dextrin hur många pinnar?

Inläggav Weinkeller » onsdag 2016-10-26 19:24

Kort och koncist: (50g/2,7)21~=1
Dvs påverkar max en punkt på FG. Det verkar som din jäsning stannat av i förtid. Pitcha en pigg förkultur av lämplig jäst tillsammans med lite jästnäring så kanske det jäser ut bättre.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 32 gäster