Sida 1 av 1

Mycket skum vid syresättning

InläggPostat: fredag 2015-03-27 09:09
av BengtF
Jag gjorde igår min fjärde batch, något åt ESB-hållet med en hemgjord variant a la Brewster. Mäskade med en rast på 68 grader och lakning på 75-76. Klar vört och moderat humling gjorde att det inte blev mycket grums i filtren (rostfria silar i några steg med ökande finmaskighet) efter koket. När jag skulle syresätta med ballongvisp så bildades det väldigt mycket skum, tämligen fast blekgult men inte smutsfärgat. Vörten var på drygt 12 liter i en 15-liters jäshink och det var sådana mängder skum att jag tog bort den för att kunna syresätta klart och få i jästen. Skummet lade sig inte utan låg i "drivor" i vasken tills jag spolade bort det. (egen notering: jag är för dålig på att ta kort under bryggandet, borde dokumentera mera.) Vad är det för skum och är det önskvärt få bort det? Eller är det så att det är proteiner som man vill ha kvar i vörten?

Re: Mycket skum vid syresättning

InläggPostat: fredag 2015-03-27 09:12
av Falkens
Jag kan inte svara på vad det är men jag har aldrig tagit bort skum vid syresättning. Jag ser det som något positivt!

Re: Mycket skum vid syresättning

InläggPostat: fredag 2015-03-27 11:48
av BengtF
En följdfråga som inte direkt berör skummet men väl mitt vispande. Jag har sett att vikten av syresättning och olika tekniker diskuteras mycket på forumet. Jag använde Danstars Nottingham ale torrjäst. På deras hemsida står det:
"Nottingham British Ale yeast has been conditioned to survive rehydration. The yeast contains an adequate reservoir of carbohydrates and unsaturated fatty acids to achieve active growth. lt is unnecessary to aerate wort."
Ska man tolka det som att syresättningen inte alls behövs med denna? Är det någon som testat?

Re: Mycket skum vid syresättning

InläggPostat: fredag 2015-03-27 14:59
av Weinkeller
Du behöver i alla fall inte anstränga dig på samma sätt som med en flytande kultur. Jag häller vörten fram och tillbaka tre gånger mellan gryta och hink för syresättning oavsett typ av jäst. Det ska inte vara några problem så länge man har tillräckligt med jäst. Det finns flera vägar till samma mål här..

Re: Mycket skum vid syresättning

InläggPostat: fredag 2018-02-09 22:30
av peterg
Jag syresatte min vört med diffusionsten och pump och fick 1 decimeter skum mitt 15 liters jäskärl. Bör jag ta bort det eller ska jag vispa ner den innan jag tillsätter min rehydrerade torrjäst?

Re: Mycket skum vid syresättning

InläggPostat: fredag 2018-02-09 22:46
av STMF
peterg skrev:Jag syresatte min vört med diffusionsten och pump och fick 1 decimeter skum mitt 15 liters jäskärl. Bör jag ta bort det eller ska jag vispa ner den innan jag tillsätter min rehydrerade torrjäst?
Bara låt det vara. Det lägger sig av sig självt.

Skickat från min TA-1004 via Tapatalk

Re: Mycket skum vid syresättning

InläggPostat: lördag 2018-02-10 00:22
av Drake
Eller för att använda Star-sans motto. ”Don’t fear the foam”