Bryggdag

Prata om det mesta

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Bryggdag

Inläggav Judgecc » måndag 2016-01-04 19:51

Weinkeller skrev:@Judgecc, tror FG lär gå ner mot 1, 002. Kul med split batch, min upplevelse av 568 är att den är ganska neutral men frisk i karaktären.

Hehe jag räknar med minimum 06. Därför jag tycker 1050 är ok.. Blir stark och god ändå. Mina saison med 3711 brukar gå till 02..
Testade 568 pga av herr ekstedts utsago om att den är dupont fast med bättre jäst i blandning för utjäsning utan att stoppa. Får väl se hur d blir.
Brukar split batcha alla drycker..
Står 20liter apa med 05 och 20liter med 04 som ska fatas..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Bryggdag

Inläggav Drake » måndag 2016-01-04 19:59

Ser fram mot en recension av dom aporna. :wink:
Jag har också gjort lite tester med just dom jästsorterna men ingen direkt jämförande test med samma vört.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Bryggdag

Inläggav Judgecc » måndag 2016-01-04 20:03

Kommer föredra 04 garanterat. 1014 i FG och lite fruktigare redan nu. 05 blev 1008.. Men visst hör av mig om recension..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Bryggdag

Inläggav Drake » måndag 2016-01-04 20:09

Tycker nog att humlestinna ipor blir lite fräschare med 05:an men å andra sidan är min Oppigårds Amarilloklon med 04 inte dum den heller. Fast det är väl egentligen en apa om jag tänker efter?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Bryggdag

Inläggav Judgecc » måndag 2016-01-04 20:36

Gjorde en split med wlp060, wlp575 och wlp090 i somras. Min absoluta favorit jäst i Apa väg hitills är nog 060.. Wlp575 va intressant till en apa.
04 o 05 behövdes tömmas från kylen så mest därför. Men jag tycker om lite mer rundare, fruktigare apor.. Ipa vill jag ha torr och låta humlen vara solist..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Bryggdag

Inläggav Drake » måndag 2016-01-04 20:57

Har inte använt 060 ännu men ska kanske göra det då istället för 04:an i mitt 5:e försök på en OA-klon :D
Jämförande tester är intressant och jag tror att jag ska göra några till. Gjorde en Dubbel för ett tag sedan som delades mellan Wyeast 1214 och Lallemands Abbay och där vann den flytande jästen en promenadseger.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Bryggdag

Inläggav Judgecc » måndag 2016-01-04 21:07

Ja gör det. Funkade väldigt bra för mig. Absolut intressant. Jag ska göra chimay och rochefort jästerna nästa dubbel brygd. Älskar bägge.. Har en dubbel med chimay och en stark mörk med rochefort. Fantastiska jäst stammar.
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Bryggdag

Inläggav Pilsnerkokaren » onsdag 2016-01-06 19:55

Bild
Första bryggningen för året, blev ett försök på Kronenbourg 1664. Gissar friskt för jag har inte hittat något recept.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Bryggdag

Inläggav Jonas Johnsson » måndag 2016-01-11 15:00

Bryggde en impstout igår som jag ska tillsätta mörkrostat kaffe till:
Skånerost havre imperial stout
Bild

Läs o se mer bilder på http://lillalugnets.se/2016/01/10/bryggdag-skanerost-havre-imperial-stout/
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Bryggdag

Inläggav Weinkeller » fredag 2016-01-15 13:27

Idag bryggdes en Best Bitter hybrid. Engelsk malt och jäst (London ESB #1968) men humlad med enbart Citra till ca 30 IBU. ca 10% av maltgivan bestod dessutom av närproducerad honung. OG 1045 och FG runt 1012 bör ge mig en bärnstensfärgad vardagsöl runt 4,4% att avnjuta i stora glas [SMILING FACE WITH SMILING EYES]
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Bryggdag

Inläggav Rocksolid » fredag 2016-01-15 14:00

Jungfrufärd i nya bryggeriet, blev 100 liter Amber Ale. Mäskad på 68 grader, kokad med Citra/Cascade. Amarillo till torrhumling.
Blev lite rock n roll då jag glömde sätta förkultur på Wyeast American Ale 2. Så det blev en blandning av torrjäst 50/50 Us-05 & S-04.

Bild

Klar o fin vört, även om bilden inte ger den rättvisa.
Användarvisningsbild
Rocksolid
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 411
Blev medlem: onsdag 2015-08-05 08:49
Ort: Sundbyberg

Re: Bryggdag

Inläggav Judgecc » lördag 2016-01-16 20:59

Drake skrev:Ser fram mot en recension av dom aporna. :wink:
Jag har också gjort lite tester med just dom jästsorterna men ingen direkt jämförande test med samma vört.

Ölet med 05 är krispigare, renare och lyfter humle beskan. Även lukten av hopstand humlen kommer igenom bättre än hos 04an. Smakmässigt föredrar jag 04 då lukten är fruktigare, smaken är rundare och fruktigare, häller gärna upp 04an aggressivt för att bli av med litw kolsyra. Gynnar engelsk jäst smaken.. Sen måste jag medge att receptet inte blev vad jag var ute efter. För mycket honungsmalt och antagligen lite för mycket munich ihop med 30% maris otter och resten pils.. Skulle hållt mig till maris otter och honung eller pils, honung o munich.. Sen att strunta i torrhumling och gelatin är fan bara korkat..
Nåja, ölen är drickbar och om inte min bästa apa ändå hinkable. 3liter idag. ;)

Här är receptet. Hjälp mig finna felen om ni anser mina åsikter ovan är fel.
Gillar som sagt mjuka/runda Apa, icke åt west coast IPA hållet..
Bild
Southern Cross givan är egentligen Southern Passion, redigerade i BS mobile och där fanns ej Southern passion..

40liter är receptet till.
OG. 1057.
Teoretisk IBU 34..
Hopstand vid 75c i 90min..
Mina spontana tankar är att gå tillbaka till grundreceptet, mindre munich, mindre honungsmalt, enbart 2row eller pils med 3-4% honungsmalt och kanske lite karamellmalt..
Eller enbart maris otter o honung..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Bryggdag

Inläggav Pilsnerkokaren » söndag 2016-01-17 11:39

Bild

Barclay Perkins Sparkling beer.
Första bryggningen med det nya jäskärlet.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Bryggdag

Inläggav seasteel » söndag 2016-01-17 12:21

Idag bryggs det en APA hos A Bit Rusty Brewery. Eller typ APA i alla fall, är inte så överdrivet noga med att följa typdeffarna när jag brygger. :)

13,5L ned i jäshinken

Maris Otter 3,25kg
Cararuby 50 0,1kg
Vetemalt 0,13kg
Rostat korn 0,02kg (sista 5min för färg)

Cascade Alfa 8,2 30gr (30min)
Cascade Alfa 4,7/Lemondrop Alfa 4,6 (50/50) 60gr (10min)
Cascade/Lemondrop (50/50) 60gr (3min)
Cascade/Lemondrop (50/50) 60gr torrhumling 3 dagar

1 påse US-05, jäses i 20gr

20160117.jpg


22L, min vanliga vattenvolym, är precis i nederkant vid andra hålet uppifrån. Önskar jag kunde säga att det var beräknat så men det är tyvärr en slump. Men det gör det enkelt att fylla på rätt mängd vatten vid uppstart. :)

/lasse
seasteel
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 253
Blev medlem: torsdag 2013-11-07 13:39

Re: Bryggdag

Inläggav seasteel » lördag 2016-02-20 12:20

Dags att ge sig på en pilsner(liknande) öl igen.

Pilsnermalt 3kg
Viennamalt 0,3kg
Vetemalt 0,2kg
Magnum Alfa 14,5, 10gr, 60min
Northern Brewer Alfa 7,1, 15gr, 15min
Saaz Alfa 2,3, 10gr, 5min
Jäst S-23
Enstegsmäsk 65gr 90min

rustybrewery2.jpg


Har till denna bryggning sytt en biab-påse till min BK35. Få se om jag slipper lite av böset i vörten med den.

/lasse
seasteel
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 253
Blev medlem: torsdag 2013-11-07 13:39

FöregåendeNästa

Återgå till Allmänt snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 19 gäster

cron