Magnesium

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök
Magnesium
Info
Kemisk beteckning Mg

Magnesium är ett grundämne som tillhör gruppen alkaliska jordartsmetaller.

Rent magnesium är på grund av dåliga hållfasthetsegenskaper inte lämpligt som konstruktionsmaterial. Därför legeras det vanligen med aluminium och lite zink. För att minska materialets oxidation tillsätts ibland även beryllium.

Magnesium är relativt vanligt i jordskorpan (det åttonde vanligaste grundämnet) och magnesium finns i 60 olika mineral. Den största källan för magnesium är havsvatten. Ett sätt att framställa magnesium ur havsvatten är att först fälla ut magnesiumsaltet som hydroxid och sedan låta hydroxiden reagera med saltsyra för att få magnesiumklorid som man sedan gör smältelektrolys av.


Användningsområden

Magnesium är ett mycket vanligt konstruktionsmaterial som används i lättmetallegeringar. Magnesium eller aluminium används ofta för att reducera ett annat metallsalt för att få fram den metallen istället.

Magnesiumlegeringar används mycket ofta när andra material blir för tunga i till exempel sportbilar och tävlingscyklar. Magnesium används också i mobiltelefoner och bärbara datorer på grund av sin låga vikt. Andra användningsområden för magnesium är:

  • I nödraketer och fyrverkerier.
  • Inom pyroteknik (när magnesiummetall och oxiderande ämnen bildar lättantändliga blandningar).
  • Förr användes magnesiumpulver i fotoblixtar.


Användningsområden för salter

Magnesiumhydroxid (Mg(OH)2) används som botemedel mot sura uppstötningar. Magnesiumkarbonat (MgCO3) används av idrottsmän för att förbättra greppet mot fuktiga ytor (t.ex. stången vid tyngdlyftning).


Biologisk betydelse

Magnesium är livsviktigt för alla levande organismer och för lite magnesium kan orsaka spasmer och högt blodtryck. För mycket magnesium kan orsaka diarré. Magnesium återfinns i gröna grönsaker som spenat, det finns också magnesium i nötter och fullkornsprodukter. Magnesium är centralatom i klorofyllmolekyler och är därför livnödvändigt för fotosyntetiserande organismer. Rekommenderat dagligt intag: Barn 50-200 mg, kvinnor 280 mg, män 280-350 mg.