Som brukligt infaller Stora Hembryggardagen den sista lördagen i januari, det vill säga i år den 28 januari. Då blir det dags igen att brygga öl tillsammans med varandra på distans och hemma hos varandra. För 2012 kommer den föreslagna öltypen att vara IPA och receptet för det kommer att innehålla ett trimningskit för att göra den dubbel-IPA för de som önskar göra så.


För åttonde året i rad utlyser SHBF Stora Hembryggardagen, den dag på året som alla hembryggare i Sverige brygger samtidigt, bjuder in vänner och bekanta för att visa hur enkelt och skoj det är att brygga öl. Som vanligt har SHBFs Domarkommitte tagit fram ett gemensamt recept som är tänkt att vara enkelt och bra. Som vanligt är det också helt frivilligt att följa det receptet. I år är det en IPA alt. en DIPA.


Vare sig ni brygger eller inte så höjer vi glaset kl 12:00 och utbringar en gemensam hembryggarskål!

 

Recept - 2012 års Stora Hembryggardagsöl - IPA, alt. DIPA för den som vill tuffa till sig


25L 7% OG1066 FG1013 BU59

Malt

5,5kg Pilsner eller pale alemalt
0,5kg carahell
0,3 kg Carared
0,4kg socker

Mäskning 64C 75min och utmäskning vid 77C i 5min
Humle, 10g/L

Bitterhumle 60min Nelson Sauvin 12,6% 20g => 8BU
Smakhumle 30min Amarillo 9,6%, Nelson Sauvin 12,6% och Riwaka 5,4%. 20g av vardera => 33BU
Smakhumle 10min Amarillo 9,6% 35g, Nelson Sauvin 12,6% 25g och Riwaka 5,4% 40g.  => 14BU
Aromhumle 2min Amarillo 9,6%, Nelson Sauvin 12,6% och Riwaka 5,4%. 20g av vardera => 3BU
Torrhumling, Amarillo 9,6% och Nelson Sauvin 12,6%, 25g av vardera, 4 dagar i fatet, alt. jäskärlet, i humlepåse som sedan tas upp.

Jäst

Am. Ale II BC1272 alt. WLP051 jäst i rumstemp (20C)

Alternativa jäst

Torrjäst: Safale Us 05

Prima flaskor med strösocker, 5 g/l.


Den som vill pimpa upp sin brygd till DIPA gör så här:

- öka malten med 33%
- öka sockret med 100% varvid man trots sämre utbyte bör hamna på ca. 1085

Humlen, BU, teoretiskt, 117. Total humlemängd 14g/L excl. torrhumlingen.
Öka Bitter med 100%
Öka Smakhumlena med 50%
Öka aromhumlen med 100%
Öka torrhumlen med 100%

Som vanligt erbjuder sig domarkommittén naturligtvis att prova alla brygder, en service som ju alltid är helt gratis för medlemmar. Skicka två flaskor samt bryggprotokoll, finns som pdf på www.shbf.se, till Peter Högström, Bolmensv 12, 120 50 Årsta, senast 25 februari.

Ölet ni brygger kommer säkert vara som bäst lagom till inlämningen till SM så varför inte ställa upp med er gemensamma brygd i SM i hembryggt öl, Sveriges största hembryggartävling.

Brygg väl hälsar
Domarkommittén, Styrelsen, Redaktionen & Webmasters

Huvudsponsor SM-2018
Övriga sponsorer SM-2018