Ett bra sätt att snabbt lära sig i ölbryggningens grunder är att gå SHBFs bryggkurs. Här får du en teoretisk och praktisk genomgång av råvaror, utrustning och bryggprocess för att kunna brygga ditt eget öl.

När och var ges dessa kurser?

Denna bryggkurs har redan hållits hundratals gånger sedan 1988, då Lars Holm ledde en demonstrationsbryggning i föreningens dåvarande lokaler på Söder i Stockholm. Sedan dess har upplägget förändrats en hel del, både innehållsmässigt och pedagogiskt. Det handlar fortfarande om att lära ut hur ett helmaltsöl med ypperlig kvalitet framställs med enkla medel. Bryggkursen kan vara en trevlig present till ölintresserade vänner som får chansen att lära känna ölet och dess bryggning lite närmare. Vi har under åren även haft restaurang- och bryggbutikspersonal på våra bryggkurser.

Kursen behandlar grunderna i helmaltsbryggning och innehåller en rad moment, av såväl teoretisk som praktisk natur. Deltagarna får själva chansen att bekanta sig med både beräkningar och handgrepp under framställningen av en god öl. Under kursen bryggs gemensamt en öl.

Kursen är avsedd för dig som vill lära dig brygga öl hemma eller för dig som bara är nyfiken på hur öl blir till. Har du redan provat ölsatser kan du lära dig att förbättra dina ölsatser.

Kurserna brukar hållas på helger från klockan 10.00 till cirka 18.00.

För närmare information om platser och tider kontakta respektive kursledare.

Efter 4-6 veckor brukar kursdeltagarna samlas och avnjuta resultatet och kanske utbyta erfarenheter från den första egna bryggningen. I samband med detta finns det förstås möjlighet att ställa kompletterande frågor till kursledaren.

Bryggkursen tar bland annat fasta på nedanstående moment.

  • Hembryggningens historia
  • Extraktgivande råvaror - Malt, råfrukt, socker
  • Mäskning
  • Lakning
  • Extraktutbyte
  • Humle
  • Vörtkokning
  • Beräkning av bitterhet - BU
  • Kylning
  • Jäst och jäsning
  • Utrustning och litteratur

Anmälan och pris

Priset för att gå en bryggkurs är 400 kronor för medlemmar i SHBF, och 600 kronor för icke medlemmar, vilket innebär att medlemskapet för ett år ingår i priset.

Anmälan till en bryggkurs sker genom att i förskott betala in kursavgiften till föreningens plusgirokonto 709 61-8 betalningsmottagare är Svenska Hembryggareföreningen.

Ange namn, adress, telefonnummer, e-postadress och kursdatum samt kursort på inbetalningen. Kontakta alltid kursledaren med namn och kontaktuppgifter, gärna via e-post.

Först till kvarn-principen gäller - så snabba på om du vill få plats. Betalningen bör vara SHBF tillhanda minst en vecka innan bryggkursen för att inte riskera att den blir inställd pga av för få deltagare. Endast inbetalda kursavgifter gäller som bokning av kursplats, vi kan tyvärr inte ta emot enbart muntliga eller skriftliga anmälningar.

Om bryggkursen inte skulle bli av kommer kurs- och eventuell medlemsavgift att återbetalas.

Vi har tyvärr inga presentkort för närvarande och i de fall ni vill ge bort en bryggarkurs så rekommenderar vi lite eget pyssel med anmälan enligt ovanstående. 


Aktuella orter och datum för SHBFs bryggkurser

Göteborg

Kursledare: Fredrik Nivert
Kontakt: 031-20 30 58, eller e-post: fredrik(snabela)nivert.se

Luleå

Inga kurser planerade för tillfället

Kursledare: Vakant
Kontakt: studierektor(snabela)shbf.se


Nyköping

Kursledare: Jonas Carlfjord
Kontakt: 070-3215923, eller e-post jonasisnot(snabela)home.se

Helsingborg

Lördag 9/9, kl 10-16 - Grundkurs - 9 platser kvar
Lördag 28/10, kl 10-16 - Fortsättningskurs - Prel. 3 platser kvar
Lördag 11/11, kl 10-16 - Grundkurs - 10 platser kvar

Kursledare: Martin Björck, Fredrik Wallerfrost, och Patrik Jargenius
Kontakt: martin.bjorck(snabela)gmail.com eller 0708-726917

OBS!
Endast ett kurstillfälle per person.

Sösdala (Hässleholm)

Kursledare: Torbjörn Gustavsson, Alexander Félix, Björn Holgersson 

Kontakt: Björn Holgersson 0761-94 98 53, homebrewershideout(snabela)gmail.com

Stockholm (1)

Förjupningskurs Februari 2017 - FULLBOKAD

Har du bryggt ett par gånger och vill lära dig mer djupgående om malter och receptkomposition?

Denna kurs riktar sig till dig som redan kan brygga men vill lära dig mera. Vi kommer att brygga Stout eller porter.

Vi har en teorigenomgång på en kväll första veckan i Februari där vi diskuterar bryggteknik, malter och vattenbehandling. Därefter delas kursen i grupper om 2-3 personer

som sedan komponerar var sitt recept. Helgen 11-12 februari kommer sedan grupperna att brygga sina recept på endera dagen. När ölen sedan blivit färdig

kommer alla grupper att återsamlas och tillsammans med en erfaren öldommare och bryggare att diskutera vad som man velat åstakomma

och hur man har lyckats. Vad som är bra och vad som kan förbättras.

Kursen har plats för MAX 18 personer!

Kursavgift 800 kr ( icke medlem), 600 kr (medlem) 

Om du är intresserad av någon av ovanstående kurser vänligen kontakta:

Kursledare: Jan Tejbrant, jan.tejbrant(snabel-a)gmail.com

 

Stockholm (2)

Inga kurser planerade för tillfället

Kursledare: Dan Nilsson
Kontakt 070-56 56 746, eller e-post dan.nilsson(snabela)sylog.se

 

Stockholm (3)

Lördag 8 juli, kl. 10.00 - 17.00. (Kursöl: Gotlandsdricke)
bruggarn.blogspot.se

Om du är intresserad av någon av ovanstående kurser vänligen kontakta kursledaren:
Morgan Ingemarsson, morgan.ingemarsson(snabel-a)gmail.com

OBS! Betalning sker med Swish så att snabb bekräftelse kan ges till deltagarna. Har du redan betalat in till SHBF sen tidigare går det också bra men då behöver du påtala detta. Mejla mig för telefonnummer att Swisha till.

 

Uppsala

Inga kurser planerade för tillfället

Kursledare: Vakant
Kontakt: studierektor(snabela)shbf.se

 

Umeå

Inga kurser planerade för tillfället

Kursledare: Vakant
Kontakt: studierektor(snabela)shbf.se

 

Länkar till fler Bryggkurser

För de orter där SHBF inte håller egna bryggkurser har vi samlat föreningar som också tillhandahåller bryggkurser i egen regi.

Linköping

http://www.lhbf.net