Moderatorer: martinb, Webbgrupp
skyking skrev:@ecmik
Jo, det krävdes att man satte sig in i programmet. Det tog ett tag innan jag kom underfund med varför den trodde jag skulle köra 0.4L/kg vatten i mäsken och att palemalt skulle ge brun öl. Det verkar som att jag var rätt på det när det gällde mjölksyrans effekt, eller åtminstonde överens med programmet. När jag räknar på det ser det ut som att 1mol mjölksyra neutraliserar 1mol bikarbonat.
@Karl R
Det är möjligt, min vattenprofil är:
Ca: 28
Mg: 2
Na: 7
SO4: 6
Cl: 21
HCO3: 67
Jag håller med om att det finns en påtaglig risk att man inte vet vad det är som är orsak till förändringarna. Jag brygger ju olika öl varje gång så det blir ju flera saker som ändrar sig varje gång. Blir förändringarna till det bättre så kan man iofs utgå från att något man ändrade var till det bättre. Det finns risk att man lägger till sig med rutiner som man egentligen inte behöver, men förhoppningsvis skall det inte vara rent skadliga rutiner man har.
Min målsättning med vattenjusteringen är dels att minska risken för tanniner, jag har förvisso inte upplevt några sådana problem, men tänkte att man kanske inte skall behöva vakta lakningen. Jag tänkte att genom att dels ha "rätt" pH i mäsken skulle kunna göra sitt. En tanke är att om lakvattnet har ett pH på 5.8 så bör ju det innebära att vörten man lakar ut inte kan stiga över det och utgöra grund för att avbryta lakningen.
En annan tanke är att vissa mineraler är bra för jästen. Jag har läst att calcium underlättar flockulering av jästen (men så har jag förvisso inte så låg calciumhalt till att börja med).
En tredje är att jag genom att höja sulfathalten skall kunna åstakomma lite mer torr karaktär. Jag har förvisso läst (Kreativ Ölbryggning, Svensson & Eronson) att denna effekt kan åstakommas i efterhand genom att tillsätta salter i glaset (för att justera Cl/SO4-balansen).
@Rotsac
Hur menar du med galet med kemikalier? Sett till mängden så tycker jag det är ganska sparsamt med salt man tillsätter, det rör sig alltså om några gram bara. Eller menar du att det är många olika salter?
Min målsättning är att jag inte skall behöva använda någon särskild programmvara. Jag tänker mig att man dels justerar pH med antingen mjölksyra eller bikarbonat beroende på vad man brygger. Och dels att man justerar Cl/SO4-balansen. Jag menar att man kan ha mer eller mindre förberäknade tillsatser för detta.
Och justeringen jag tänkte mig denna gången? Jag har kört i Bru'n water med:
CaCl2: 0.03g/L
NaCl: 0.03g/L
MgSO4: 0.25g/L
Mjölksyra: 0.15mL/L
Detta gör att jag får:
Ca: 39
Mg: 26
Na: 19
SO4: 103
Cl: 56
HCO3: -27
Eller kanske skall man testa tricket från "Kreativ Ölbryggning" och låta salterna vänta till efteråt? Får sova på den saken...
Humlegatan skrev:Försök få upp kalciumvärdet över 50, oavsett öl du brygger. Det rekommenderas i den flesta brygglitteratur jag läst. Övriga värden är en smaksak beroende på stil.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
skyking skrev:Jag roade mig med att invertera matrisen för mineralbidragen salterna NaCl, CaCO3, CaCl2, CaSO4 och MgSO4 ger (för den matematiskt intresserad behöver matrisen en kolumn till och den låter jag representera "obalansen" i mineraler). Bortser man från obalanser i mineralerna så fick jag följande formler (uttryckt i molaritet, substansmängd, eller antal molekyler - man måste alltså ta med molmassan ifall man skall räkna vikt):
[NaCl] = [Na]
[CaCO3] = [HCO3]/2
[MgSO4] = [Mg]
[CaCl2] = ([Cl]-[Na])/2
[CaSO4] = [SO4] - [Mg]
Som man ser så stärker detta lite min tidigare observation, mängden Ca blir alltså vad den blir, den ingår inte i formlerna. Rekommendationen att man skall ha minst 50ppm Ca betyder alltså att man måste ha behov av Cl eller SO4 (eller möjligen HCO3), det jag sett är att många profiler har en hel del av dessa vilket ger Ca på köpet.
Man ser i sista två att man inte kan tillsätta mer Na än Cl och inte mer Mg än SO4 - det beror förstås på att ända källorna är NaCl respektive MgSO4 (man får Cl eller SO4 på köpet ifall man tillsätter Na eller Mg).
Drake skrev:Jo, ibland är det onödigt att gå över ån efter öl. Oftast är ett bryggprogram som BS eller liknande allt man behöver. Är man bara ute efter att hamna på rätt mäsk-ph så räcker Palmers Nomograf eller lite mjölksyra långt. Och faktiskt så går det att tillsätta kalcium utan att tillföra andra ämnen men det är lite knepigare.
Här är en kul länk som förklarar det mesta man behöver veta. http://howtobrew.com/book/section-3/und ... -do-i-need
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 17 gäster