ickmund skrev:Inte OP, men samma problem. Lakar klart på 15 minuter + lite rinntid efter att lakvattnet tagit slut.
Bara genomfört två bryggningar ännu, och med ganska lite malt. Körde 4kg välkrossad malt (tror och hoppas jag, vet inte exakt vad krossen står på) med 15L mäskvatten. Testade en steg-mäskning med 5m 55C, 40m 63C och 20m 70C innan jag bumpade till 76C, lyfte upp malten, tryckte ned plåten en del (såpass att jag kompaktade malten lite) och började genast laka med 16L vatten värmt till 76C, från HLT med kulvalv som står lite högre.
Ett par frågor som poppade upp under bryggdagen igår:
- Ska man kompakta maltbädden ordentligt? Jag tryckte ned plåten såpass att jag hörde att jag tryckte igenom lite extra vört, men tog inte i.
- Ska man låta mäskvattnet rinna igenom helt innan man börjar laka? Jag började laka relativt fort, lyfte upp malten och fixade plåten, sen började jag laka.
- Ska man ha ett konstant flöde av lakvatten som ger en liten topp-buffer av vatten ovan malten, eller ska man laka såpass sakta att det tar 30 minuter, oavsett om det då blir torrt?
- Jag fick ingen overflow alls när jag mäskade. Topp-plåten sänktes ned precis så långt att det trängde igenom lite vört, och overflow-joxen trycktes ned så att den satt fint i mitten. Nivån höjdes lite efter ett par minuters pumpande, precis så högt att handtagen på topp-plåten var täckta, och gick sedan ned igen efter ett tag. Är det ett problem? Har jag kanaler genom mäsken?
16 Liter lakvatten?
Det låter som VÄLDIGT mycket för 4 Kg malt.....
Var fick du du den mängden ifrån?
Använd INTE de "Calculators" som finns på :
http://www.grainfather.co.nz/brewing-calculatorsFör "vanliga" bryggningar om cirka 6 -8 Kg malt så anger de alltid ALLDELES för mycket lakvatten.
De formler för beräkningar som finns i handboken rekommenderas.
-->OBS! Det finns ju även en särskild anvisning för bryggningar där man använder mindre än 4.5 Kg.
Läs den!
(Sid 14).
-Tryck endast ned filterplåten tills att det kommer upp lite vört vid mäskningen.
-Vid lakning, tryck ned tills att maltbädden kan kännas.
-Ja, jag anser att man ska låta mäskvattnet rinna igenom helt innan man börjar att laka.
- Vid en bra lakning, så bör kommer man att fylla på några centimeter ovanför filterplåten, och sedan se till att hålla den nivån.
En bra lakning bör ta 20-40 minuter.
-Det där med att "Nivån höjdes lite efter ett par minuters pumpande, precis så högt att handtagen på topp-plåten var täckta, och gick sedan ned igen efter ett tag" borde tyda på att maltbädden hade "kanaler", eller var alltför porös.
Var kulventilen för vörtflödet helt öppen?
Har du monterat "säkerhetsfunktionen" i form av en kula och en fjäder före denna ventil?
Där kommer det att fastna grejor. Ta bort dee prylarna!
Du klarar säkert av att stänga ventilen vid de tillfällen då den ska vara vara stängd....