Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av niklas_n » fredag 2016-10-21 09:28
Just färskheten borde Humle kunna svara på, det går väl att räkna om vialitet i en jästkalkylator. Stammarna verkar inte vara några speciella utan återfinns hos White labs/wyeast/TYB.
A04 är troligen "Conan" samma som Vermont ale från TYB.
https://www.reddit.com/r/Homebrewing/co ... hite_labs/
-
niklas_n
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1207
- Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
- Ort: Katrineholm
av entombed » fredag 2016-10-21 09:56
Ok, men ingen erfarenhet av att använda någon av deras stammar?
-
entombed
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 129
- Blev medlem: söndag 2014-01-19 01:27
av niklas_n » fredag 2016-10-21 10:49
Nej, jag har inte sett någon vits med att köpa dem då de flesta finns att återfå hos de andra tillverkarna. Skulle dock vara kul att testa A18 som är lite smått legendarisk och inte går att få tag på nu.
-
niklas_n
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1207
- Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
- Ort: Katrineholm
av Weinkeller » fredag 2016-10-21 16:56
Jag har citrus på jäsning. Återkommer om ca två veckor när jag vet mer.
-
Weinkeller
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1359
- Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
- Ort: Linköping
av Judgecc » fredag 2016-10-21 17:18
Har använt jästen dryhop. Den var sjysst i en Neipa. Men vermont från yeastbay var betydligt bättre. Gjorde splitbatch på dom. Konstigt nog så är vermont fatet betydligt klarare än dryhop. Vermont jästen brukar vara rätt svår flockad med.
Annars tycker jag att smakbidraget säkert är kanon i en öl med betydligt mindre humle 800g på 40liter.
Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
-
Judgecc
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1515
- Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
- Ort: Alingsås
av Torparbrygd » tisdag 2017-01-10 16:20
Jag har provat 3 olika jäststammar med samma dåliga resultat.
Först en lagerjäst som redan ur burken luktade ägg, "skit". Jästen kom inte riktigt igång.
Sedan beställde jag deras lambicjäst som luktade kraftigt plast, den odlade jag upp i 1 liter vört och det blev bara värre. Visst kan vissa lambicstammar ha lite fenoliskt plast i sig men när man ska ställa den på lagring i över ett år vill man inte chansa att jästen städar efter sig. Nej inget för mig.
Den 3e var en bockjäst som också gav en illaluktande doft. Den använde jag i förra årets sista jäsning och den fixade till sig efter några månader.
Jag är mycket tveksam till jästen då och kommer troligtvis inte att försöka med den igen. Det finns så många andra fina produkter.
Hare bra i jästvärlden
-
Torparbrygd
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 9
- Blev medlem: tisdag 2016-05-31 09:34
av mankan » tisdag 2017-01-10 20:33
Har använt Pub till en bryggd och det funkade mycket bra.
-
mankan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 110
- Blev medlem: söndag 2011-10-30 13:22
av Weinkeller » tisdag 2017-01-10 20:54
Weinkeller skrev:Jag har citrus på jäsning. Återkommer om ca två veckor när jag vet mer.
Ok, det var ett tag sedan. Tycker det blev ett trevligt resultat i en mild pale ale. Tveklöst citrusestrar från jästen och inga konstiga bismaker.
-
Weinkeller
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1359
- Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
- Ort: Linköping
av ekstedt » tisdag 2017-01-10 21:39
Weinkeller skrev:Ok, det var ett tag sedan. Tycker det blev ett trevligt resultat i en mild pale ale. Tveklöst citrusestrar från jästen och inga konstiga bismaker.
Citrusestrar? Det var udda.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av niklas_n » torsdag 2017-01-12 12:11
Jag har nu testat
A09
A18
A24
Och L17, alla har fungerat kanonbra. Smidiga att få ur burken också. Jag har inget att klaga på.
-
niklas_n
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1207
- Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
- Ort: Katrineholm
av martinb » torsdag 2017-01-12 14:03
De har producerat gott resultat, men det svåraste har varit att öppna dem utan bli sprayad av jäst...
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Bee » torsdag 2017-01-12 14:29
martinb skrev:De har producerat gott resultat, men det svåraste har varit att öppna dem utan bli sprayad av jäst...
Låter som ett problem... Tur att det inte är surströmming iallafall.
Kan man punktera burken först för att underlätta?
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av martinb » torsdag 2017-01-12 14:32
Tror man får öppna försiktigare bara och ha burken stilla under desinficering
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Weinkeller » torsdag 2017-01-12 14:45
ekstedt skrev:[quote="Weinkeller"]
Ok, det var ett tag sedan. Tycker det blev ett trevligt resultat i en mild pale ale. Tveklöst citrusestrar från jästen och inga konstiga bismaker.
Citrusestrar? Det var udda.[/quote]
Jo, det tycker jag med. Mest åt apelsinhållet vad jag kan bedöma.
-
Weinkeller
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1359
- Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
- Ort: Linköping
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 76 gäster