thella skrev:Åfan. Du kör biab för att du inte tycker att vörten blir klar nog alltså? Lakar ingenting? Fördelen med det kanske är att man kan böka runt i mäsken utan att det blir grumlig vört.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Nja, jag kör biab i bryggverket helt enkelt för att det var så jag började brygga en gång i tiden. Alla mina recept var optimerade med biab med tanke på vattenmängd, temperatur, tider osv. Därför fortsatte jag med BIAB (dock utan påse) när jag bytte till BK35 för att lättare kunna lära mig bryggverket. Nu tycker jag att min metod är otroligt smidig så jag fortsätter nog på det sättet, även om tanken från början var att börja laka när jag blev varm i kläderna. Att jag per idag saknar möjlighet att värma lakvatten i garaget där jag brygger spelar så klart också in eftersom jag inte har någon större lust att värma vatten i köket och bära ut i garaget. Jag har inga problem med att biab ger en lägre effektivitet, det är billigt med malt. Det blev lite grums i vörten, antagligen pga att jag rör om flitigt och ivrigt, men inte så att jag har upplevt det som ett problem. Ölen blir ändå klar och fin om den får stå och lagras en vecka eller fyra. (Och nej, jag använder inte gelatin eller kallkraschar...)
Att jag sedan skaffade påse till BK35:an var för att underlätta rengöringen. Jag tyckte att det var lite halvkladdigt att ösa ur draven så påsen förenklar det steget; bara att lyfta ur och tömma.
En klarare vört blev sedan en ren bonus när jag började med påsen.
/lasse