Hej
tänkte göra en kornvin i vår relativt nya BM. Alltå ny setup.
Säg att jag mäskar 6 kg malt som normalt efter kok når OG1070. Vilka sätt har jag att välja på för att höja detta OG, för att nå typ 1.100 ca.
X) alt. med nackdel
1)Koka flera timmar. Förlorar volym.
2) tillsätta socker, förlorar i smak, möjligen.
3) tillsätta maltextrakt, försämrar smak, möjligen
4) göra annan, parallell mäsk, på gamla systemet och
a) laka med mäsk (en doble-doble) eller
b) Tillsätta ny mäsk allt eftersom kokvolym försvinner.
Jag är inne på att vi ska göra en parallell mäsk som vi också kokar parallellt, denna tillsätts vartefter vi kokar bort vätska. När vi når lagom OG så tar vi humlegivan som vanligt vid 60 och rör den inte mer sen.
Alternativet är i första hand en doble-doble (alltså att man lakar med första delen av en annan mäsk), finns beskrivet i radical brewing. På det sättet hade man ju sluppit koka i 3-4 timmar.
Nån med erfarenheter eller kloka tankar angående detta?
mvh