Mjöd bryggare efterfrågas / sökes

Prata om det mesta

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Mjöd bryggare efterfrågas / sökes

Inläggav Zippi » fredag 2014-04-25 23:11

Det är inget aprilskämt, snarare ett seriöst försök till kontakt med en trevlig man intresserad av att brygga mjöd :)

Jag har själv en bigård och därmed tillgång till honung och tycker det skulle vara spännande att istället eller som komplement till ölbryggning prova på att brygga mjöd.
Zippi
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: onsdag 2014-04-23 23:36

Re: Mjöd bryggare efterfrågas / sökes

Inläggav Weinkeller » lördag 2014-04-26 14:36

Ort?

Skickat från min GT-I9195 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Mjöd bryggare efterfrågas / sökes

Inläggav Janne gnoff Berglund » lördag 2014-04-26 16:31

Jag och många av mina kamrater har bryggt en hel del mjöd.

Var finns du och var vill du att bryggningen skall ske?
Janne gnoff Berglund
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1018
Blev medlem: fredag 2006-11-10 14:49
Ort: Göteborg

Re: Mjöd bryggare efterfrågas / sökes

Inläggav Bee » lördag 2014-04-26 19:18

Tristan brukar brygga mjöd.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Mjöd bryggare efterfrågas / sökes

Inläggav Zippi » söndag 2014-04-27 19:05

Jag bor i Skåne på gränsen till Halland, vill ni dela med er av ett bra recept eller är de hemliga för var och en, Tristan har säkert ett bra recept kunder var kul att få ta del av :)
Zippi
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: onsdag 2014-04-23 23:36

Re: Mjöd bryggare efterfrågas / sökes

Inläggav Janne gnoff Berglund » söndag 2014-04-27 19:37

Finns lite olika skolor om det hela.
Koka eller inte koka honungen.
Använda jäst eller spontanjäsa, om jäst vilken.
Döda av jäst med sulfiter och söta upp eller jäsa ut torrt.
Smaksätta eller låta vara neutral.
Ren mjöd eller blanda in vört för att göra en braggot.

En enkel mjöd jag gjort är att röra ner 5 kg honung i 15 liter vatten, sedan antingen hetta upp den till en vald temperatur eller som jag oftast gör att koka den 10-15 minuter med lite jästnäring.
Kyla den till runt 20 grader, syresätta den, tillsätta vald jäst och låta jäsa ut helt torrt.
Tappa om för att få bort jäst, samt om man vill i det sekundära kärlet tillsätta frukt/bär/kryddor eller annan smaksättning och låta stå ca en vecka.
Tappa om igen för att få bort från bär etc, sedan lägga på flaska och lagra.
Janne gnoff Berglund
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1018
Blev medlem: fredag 2006-11-10 14:49
Ort: Göteborg

Re: Mjöd bryggare efterfrågas / sökes

Inläggav Wessfeldt » söndag 2014-04-27 22:15

Wessfeldt
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 124
Blev medlem: söndag 2012-10-14 22:06

Re: Mjöd bryggare efterfrågas / sökes

Inläggav Extatiskt Rasande » lördag 2014-05-10 08:25

www.gotmead.com är en bra sida med mycket info.

Det finns också några podcasts med proffesionella mjödmakare från usa på beersmith.com/blog och basicbrewing.com, i dom får man mycket tips. Men du får söka i arkiven själv.
Extatiskt Rasande
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 73
Blev medlem: söndag 2008-01-27 13:56
Ort: Örebro

Re: Mjöd bryggare efterfrågas / sökes

Inläggav Tristan » lördag 2014-06-07 07:15

Som Bee sa, jag har bryggt Mjöd i ett antal år nu, skaffar min honung från lokala bigårdar runt Stockholm, men dela med mig av processen och en del recept skulle jag kunna göra.
Användarvisningsbild
Tristan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 81
Blev medlem: måndag 2013-04-01 15:17
Ort: Stockholm


Återgå till Allmänt snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 21 gäster