Med tanke på senaste tidens mindre trevliga reportage på TV-nyheter och olika media om totalt funktiosstörda mindre bryggerier så borde faktiskt en branschorganisation utarbeta en egenkontroll. Öl är också livsmedel. Många hävdar att man brygger för eget bruk, varför skall vi ha sådant?
Det är bara att se hur det ser ut på sina håll på det material som finns tillgängligt på bloggar/forum så kan man ha en del synpunkter.
Egenkontrollen handlar mycket om hygienfaktorer, lokalen, klädsel, rengöring, förvaring, produktion och dokument. Att man har städ och rengöringsrutiner, att man kan följa upp allt som händer genom någon typ av spårbarhet. Att man förvarar material och komponenter i bryggningen på ett dokumenterat anständigt sätt.
Egenkontrollen går alltså ut på att man har rubriker med några underpunkter där man svarar ja eller nej. Om man inte uppfyller punkten skall man notera hur man tänker göra för att få JA.
Då slipper vi se musskit på golven och ibland malten som sändes i TV, flugor i skitiga behållare och smutsiga golv och förhoppningsvis en ren ölnisse bland maskinerna.
Den personen var ingen bra representant för den mindre bryggerinäringen.
Jag ser det här som en stor brist. Många tycker det är byråkratiskt men inom honungsproduktionen har man lyckats bra med enkla medel att höja kvaliteten på olika processer.
En brist som till slut kommer att få politiker att begränsa mikrobryggeriernas möjligheter att expandera/sälja etc.
Har man ingen egenkontroll har man heller ingenting att försvara sig med när kommuntanterna kommer och skall inspektera verksamheten eller när annan lobbyverksamhet slår ner på de små bryggerierna och kallar röran för allt möjligt för att miljö och hälsa skall slå ner på dem.