Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Janne gnoff Berglund skrev:Dock kan du nog räkna med att många bryggerier säljer till Systembolaget och krogar för ung samma pris.
Det går att hitta info på nätet om vad Systembolaget lägger på för en produkt, samt vad moms och alkoholskatt är på en vara.
Därefter kan du efter vad en specifik flaska kostar på Systembolaget räkna baklänges för att se på ett ungefär vad bryggeriet sålt den för, förvisso betalar bryggeriet alkoholskatten vid försäljning, men de säljer den med pris utan moms.
Bee skrev:Förtjänst är nog fel ord. I det priset ingår alla kostnader och marginal påslag.
Bee skrev:Förtjänst är nog fel ord. I det priset ingår alla kostnader och marginal påslag.
Man får nog börja räkna lite baklänges innan man börjar sätta pris.
Hur stor produktion ska ni ha?
Vad blir kostnaden per fat/flaska? (Både rörliga och fasta kostnader.)
Vilken marginal vill ni ha?
Därefter vet ni vad det minst kostar.
thella skrev:Totalt blir kostnaden 9 kr per flaska och 500 per fat. Vi räknar inte med vinst utan satsar på att gå jämnt upp.
Bee skrev:Ok, alla gör som dom vill men jag tycker det är extremt dumt.
Inga pengar till oförutsedda utgifter eller för att kunna utveckla/utöka bryggeriet och bolaget. T ex blir all öl stulen från bryggeriet, blir ni skyldiga att betala alkoholskatten för alltihop.
Edit: Det är dessutom jävligt svårt att höja priset i efterhand. Till en restaurang måste ni lätt kunna ta 100% marginal. Det kommer dom också att göra. Utpris till kund 75:-/flaska varav ni fick 9 spänn och restaurangen 66 kr, låter inte helt sunt. 18kr, bättre men ändå en liten del av kakan.
Men ni ÄR inte ett av Sveriges största bryggerier och ska inte anpassa er efter vad deras extremt ekonomistyrda produktion kan leverera i utpris till kund! Kolla bara på vad småskalig svensk microöl kostar på bolaget per flaska, lätt upp till 40kr för en 33cl DIPA eller Imp Stout, 25-30kr för en APA eller IPA. Så räkna på det som länkats till tidigare, hur systemet beräknar och gör din uppskattning därefter. Så ja, 18kr flaskan för en lokal, småskalig IPA är nog inte orealistiskt.thella skrev:Men är det realistiskt att sälja flaskor för 18 kr st till restaurangen? Det är lite det som är min fråga här. Vad betalar restaurangen st och om dom beställer från Sveriges största bryggerier? Jag har svårt att tänka mig att det är 18 kr?
Pilsnerkokaren skrev:Tyvärr så är dragningskraften på lokalproducerat så hög att det alltför ofta inte är god öl som erbjuds, unik men inte god, kan bero på att bryggaren måste pressa produktionen för att få det att gå ihop, gör inte det misstaget.
Återgå till Öl, bryggerier, vattenhål och bloggar
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 24 gäster