Jag har funderat lite granna nu när jag har gjort ett par bryggningar på vad jag ska officiellt kategorisera mina öl som.
Skillnaden mellan en ale och en lager har en glas klar gräns och det har med temperaturen under jäsningen samt jäst typen som används.
Men det svåra jag har är att kunna placera mina öl i sin rätta klass baserat på receptet som jag har utformat. Informationen som jag har hittat på internet om de olika öltyperna har mycket med färgen, alkohol styrkan, humlen och sättet som ölen har gjorts på. Sedan så finns ju infon på SHBFs hemsida som kan vara bra om man har erfarenheten att kunna känna olika smak skillnader och där igenom kunna klassa sin öl.
Men... Jag är en nybörjare inom ölbryggning och inte tänkt så värst mycket på vilken arom <öltyp 1> ska ha med färg av <öltyp 2> för att det ska vara en <öltyp 3>. Jag har väl som majoriteten av världens befolkning bara plockat en öl från hyllan och testa ifall det är någon som faller i min smak.
Jag har läst att man kan ha i lite vetemalt i en pale ale och det är fortfarande en pale ale (APA). https://www.shbf.se/styles/style.php?Pe ... ersion=578
Hur mycket vetemalt behövs för att det ska kunna bli klassat som en veteöl? En APA kan ju ha inslag, säg 4% vetemalt, av en veteöl utan att nödvändigtvis vara klassad som en veteöl.
Konsumentlagar inom EU är ju ganska strikta med vad man får marknadsföra saker som men jag har ej kunnat hitta en som är specifik just för öl typer där mängden, procentuellt sett, av en ingrediens spelar en roll i vad man får kalla sin öl som.
Just Tyskland har en ganska strikt lag på vad som får vara i en öl för att kunna säljas på marknaden men jag har inte kunnat hitta om dom har vad för typ av malt och hur mycket som får finnas i en öl innan den får en klass.
Jag hoppas att ni förstår min förklraing och vad jag är ute efter att få fram, så om det finns några frågentecken för er så ska jag göra mitt bästa att utvärdera.