Vita fällningar i upptappade mjödet?

Här diskuteras tillverkning av mjöd, cider, sahti, gotlandsdricke och liknande!

Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav LTW » måndag 2018-04-02 06:03

Har precis tappat upp min mjöd på 3 stora glasflaskor för klarning
efter 2 månader.

1)En är smaksatt med kokad och nerkyld hallonsaft.
2)En är smaksatt med en kokad kryddblandning.
3)En är upp tappad neutral, alltså mjödet bara med honung.

Dom två första har fått en vit bottensats som ser ut som strösocker... vad kan det vara?

Den 3:e sistnämnda som är neutral bara med honungen som jäst, är helt klar utan bottensats.

Kan för övrigt meddela att abv blev ca 10% och att den smakar och luktar helt ljuvligt av honung :)

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav Tristan » fredag 2018-04-06 17:49

1) sekundärjäste du med hallonsaft?
2) svavlade du dem samt bara klarna över tid eller tillsatte du klarningsmedel?
Kan vara pektin från hallonen, proteiner, stoff från kryddorna eller jästfällning som fortfarande fanns i suspension.
De ligger på botten, inget på ytan?
Användarvisningsbild
Tristan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 81
Blev medlem: måndag 2013-04-01 15:17
Ort: Stockholm

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav LTW » fredag 2018-04-06 20:21

Tristan skrev:1) sekundärjäste du med hallonsaft?
2) svavlade du dem samt bara klarna över tid eller tillsatte du klarningsmedel?
Kan vara pektin från hallonen, proteiner, stoff från kryddorna eller jästfällning som fortfarande fanns i suspension.
De ligger på botten, inget på ytan?


Jag flyttade över 3 lika delar från huvudkärlet med hävert till 3 olika glaskärl.
Detta efter ganska precis 2 månaders jäsning i huvudkärlet.

Innan jag gjorde detta så tryckte jag flera gånger på locket till jäshinken och släppte ut
massor av tryck och koldioxid. Det verkar också som att det jäst klart innan jag gjorde tappningen.

I den med hallon hällde jag i 5 dl uppkokt och nerkyld hallonsaft ( så därigenom hoppas
jag ha sluppit att få med pektin, kan ju bli lite i alla fall )

Jag har inte använt något klarningsmedel, förutom den vita bottensatsen så är alla 3 kärlen väldigt klara och fina i färgen.

Allt av det vita som ser ut som socker ligger på botten.
Alltså bara i den med hallon och den med kryddor.

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav Cobrac » måndag 2018-04-09 19:11

Hej,

Har du kalkrikt vatten? En gång fick jag detta fenomen när jag använde ett kalkrikt vatten ihop med sur tillsats (typ bär eller frukt). Är kakan i botten hård? Det blev min bottensats, jag misstänker att syran i frukten drar ned din CaCo3 (alkaliniteten) i form av salter. Det bildas små kristaller. En hypotes bara.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav LTW » måndag 2018-04-09 20:12

Cobrac skrev:Hej,

Har du kalkrikt vatten? En gång fick jag detta fenomen när jag använde ett kalkrikt vatten ihop med sur tillsats (typ bär eller frukt). Är kakan i botten hård? Det blev min bottensats, jag misstänker att syran i frukten drar ned din CaCo3 (alkaliniteten) i form av salter. Det bildas små kristaller. En hypotes bara.


Ja, jag har väldigt kalkrikt vatten, kan kanske vara som du säger!
Ska försöka ta var på nåt av det vita när jag tappar över till flaskor
för att se vad det kan vara...
Din hypotes låter ju trolig!

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav Cobrac » måndag 2018-04-09 20:26

LTW skrev:[quote="Cobrac"]Hej,

Har du kalkrikt vatten? En gång fick jag detta fenomen när jag använde ett kalkrikt vatten ihop med sur tillsats (typ bär eller frukt). Är kakan i botten hård? Det blev min bottensats, jag misstänker att syran i frukten drar ned din CaCo3 (alkaliniteten) i form av salter. Det bildas små kristaller. En hypotes bara.


Ja, jag har väldigt kalkrikt vatten, kan kanske vara som du säger!
Ska försöka ta var på nåt av det vita när jag tappar över till flaskor
för att se vad det kan vara...
Din hypotes låter ju trolig!

Mvh
LTW[/quote]

Kolla efter, inte nödvändigt. Ger inga felsmaker vad jag kunde känna. Dock var det litet meck att få bort det från flaskan efter ett års lagring.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav Cobrac » tisdag 2018-04-10 18:41

Bild på min bottenkaka. Den var av Bildsmå kristaller första halvåret.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav LTW » onsdag 2018-04-11 09:53

Cobrac skrev:Bild på min bottenkaka. Den var av Bildsmå kristaller första halvåret.


Smakade du på kristallerna något? och hur smakade det isåfall...om du minns...

Ser ut på liknande sätt i mina flaskor...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav Cobrac » onsdag 2018-04-11 09:56

LTW skrev:[quote="Cobrac"]Bild på min bottenkaka. Den var av Bildsmå kristaller första halvåret.


Smakade du på kristallerna något? och hur smakade det isåfall...om du minns...

Ser ut på liknande sätt i mina flaskor...

Mvh
LTW[/quote]

Hej,

Jag kan öppna en och göra det. Återkommer.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav LTW » onsdag 2018-04-11 14:46

Okey, jag väntar med spänning på hur du upplever smaken av den vita fällningen i flaskorna...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav Cobrac » onsdag 2018-04-11 23:42

LTW skrev:Okey, jag väntar med spänning på hur du upplever smaken av den vita fällningen i flaskorna...

Mvh
LTW


Helt neutral smak, smakade ingenting. Dock upplever jag en viss bitter/sträv smak i mjödet som jag inte känner igen. Fast den mjöden jag gjorde smakade rävpiss iallafall. Försökte mig på att använda lavendel och citron. Kapitalt misslyckande. Fast om bitterheten/kärvheten beror på bottenkakan låter jag vara osagt. Skulle sannolikt inte tro att det påverkar, snarare (i mitt fall) att lavendeln blir bitter med tid. Jag skulle nog säga att det inte är någon risk att ditt dricka blir dåligt av det.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav LTW » torsdag 2018-04-12 07:44

Okey... jag skall smaka av den vita fällningen jag har fått i mina
glaskärl när jag skall tappa upp till flaskor.
Återkommer senare om hur jag upplevde smaken på detta.
Mjöden står just nu i glaskärl för klarning och lite efterjäsning.

Men om det skulle ha varit nån typ av saltkristaller så
tycker man ju att du borde känt nån saltaktig smak...
salt brukar ju hålla smaken i evigheter...
Kanske nåt annat som bildats?

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav Cobrac » torsdag 2018-04-12 12:38

Ja, troligtvis. Kanske att kalkämnen har sedimenterats efter att syran har reagerat med alkaliniteten.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav LTW » onsdag 2018-04-18 16:00

Det har nu gått lite drygt en vecka sedan jag tappade upp på glaskärlen.
I den som jag tillsatte hallonsaften i så har det blivit en tjock vit massa, som upptar nästan halva kärlet...
Antar att det är pektin och andra proteiner. Dumt nog så pressade jag ut allt som bara gick ur saften
och tillsatte det. Trots två koningar och nerkylning så överlevde tydligen pektinet mm.
Så idag så har jag tillsatt 5 ml pektolas till hallonblandningen på ca 4,5 liter.
Det skall ju tydligen ge resultat efter ca 12 timmar...

Ja, det var bara lite extra info om hur det går...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

Inläggav Cobrac » torsdag 2018-04-19 09:17

LTW skrev:Det har nu gått lite drygt en vecka sedan jag tappade upp på glaskärlen.
I den som jag tillsatte hallonsaften i så har det blivit en tjock vit massa, som upptar nästan halva kärlet...
Antar att det är pektin och andra proteiner. Dumt nog så pressade jag ut allt som bara gick ur saften
och tillsatte det. Trots två koningar och nerkylning så överlevde tydligen pektinet mm.
Så idag så har jag tillsatt 5 ml pektolas till hallonblandningen på ca 4,5 liter.
Det skall ju tydligen ge resultat efter ca 12 timmar...

Ja, det var bara lite extra info om hur det går...

Mvh
LTW


Ja, det stämmer om temperaturen är över 20C. Själv har jag märkt att doseringen är lite på en höft. Ibland räcker det med det som står på förpackningen och ibland inte. Så om du inte får resultat efter 24-36h så skulle jag hälla i lite extra.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Nästa

Återgå till Mjöd, Cider, Sahti och mer

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster