Sida 1 av 2

Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: måndag 2018-04-02 06:03
av LTW
Har precis tappat upp min mjöd på 3 stora glasflaskor för klarning
efter 2 månader.

1)En är smaksatt med kokad och nerkyld hallonsaft.
2)En är smaksatt med en kokad kryddblandning.
3)En är upp tappad neutral, alltså mjödet bara med honung.

Dom två första har fått en vit bottensats som ser ut som strösocker... vad kan det vara?

Den 3:e sistnämnda som är neutral bara med honungen som jäst, är helt klar utan bottensats.

Kan för övrigt meddela att abv blev ca 10% och att den smakar och luktar helt ljuvligt av honung :)

Mvh
LTW

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: fredag 2018-04-06 17:49
av Tristan
1) sekundärjäste du med hallonsaft?
2) svavlade du dem samt bara klarna över tid eller tillsatte du klarningsmedel?
Kan vara pektin från hallonen, proteiner, stoff från kryddorna eller jästfällning som fortfarande fanns i suspension.
De ligger på botten, inget på ytan?

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: fredag 2018-04-06 20:21
av LTW
Tristan skrev:1) sekundärjäste du med hallonsaft?
2) svavlade du dem samt bara klarna över tid eller tillsatte du klarningsmedel?
Kan vara pektin från hallonen, proteiner, stoff från kryddorna eller jästfällning som fortfarande fanns i suspension.
De ligger på botten, inget på ytan?


Jag flyttade över 3 lika delar från huvudkärlet med hävert till 3 olika glaskärl.
Detta efter ganska precis 2 månaders jäsning i huvudkärlet.

Innan jag gjorde detta så tryckte jag flera gånger på locket till jäshinken och släppte ut
massor av tryck och koldioxid. Det verkar också som att det jäst klart innan jag gjorde tappningen.

I den med hallon hällde jag i 5 dl uppkokt och nerkyld hallonsaft ( så därigenom hoppas
jag ha sluppit att få med pektin, kan ju bli lite i alla fall )

Jag har inte använt något klarningsmedel, förutom den vita bottensatsen så är alla 3 kärlen väldigt klara och fina i färgen.

Allt av det vita som ser ut som socker ligger på botten.
Alltså bara i den med hallon och den med kryddor.

Mvh
LTW

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: måndag 2018-04-09 19:11
av Cobrac
Hej,

Har du kalkrikt vatten? En gång fick jag detta fenomen när jag använde ett kalkrikt vatten ihop med sur tillsats (typ bär eller frukt). Är kakan i botten hård? Det blev min bottensats, jag misstänker att syran i frukten drar ned din CaCo3 (alkaliniteten) i form av salter. Det bildas små kristaller. En hypotes bara.

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: måndag 2018-04-09 20:12
av LTW
Cobrac skrev:Hej,

Har du kalkrikt vatten? En gång fick jag detta fenomen när jag använde ett kalkrikt vatten ihop med sur tillsats (typ bär eller frukt). Är kakan i botten hård? Det blev min bottensats, jag misstänker att syran i frukten drar ned din CaCo3 (alkaliniteten) i form av salter. Det bildas små kristaller. En hypotes bara.


Ja, jag har väldigt kalkrikt vatten, kan kanske vara som du säger!
Ska försöka ta var på nåt av det vita när jag tappar över till flaskor
för att se vad det kan vara...
Din hypotes låter ju trolig!

Mvh
LTW

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: måndag 2018-04-09 20:26
av Cobrac
LTW skrev:[quote="Cobrac"]Hej,

Har du kalkrikt vatten? En gång fick jag detta fenomen när jag använde ett kalkrikt vatten ihop med sur tillsats (typ bär eller frukt). Är kakan i botten hård? Det blev min bottensats, jag misstänker att syran i frukten drar ned din CaCo3 (alkaliniteten) i form av salter. Det bildas små kristaller. En hypotes bara.


Ja, jag har väldigt kalkrikt vatten, kan kanske vara som du säger!
Ska försöka ta var på nåt av det vita när jag tappar över till flaskor
för att se vad det kan vara...
Din hypotes låter ju trolig!

Mvh
LTW[/quote]

Kolla efter, inte nödvändigt. Ger inga felsmaker vad jag kunde känna. Dock var det litet meck att få bort det från flaskan efter ett års lagring.

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: tisdag 2018-04-10 18:41
av Cobrac
Bild på min bottenkaka. Den var av Bildsmå kristaller första halvåret.

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: onsdag 2018-04-11 09:53
av LTW
Cobrac skrev:Bild på min bottenkaka. Den var av Bildsmå kristaller första halvåret.


Smakade du på kristallerna något? och hur smakade det isåfall...om du minns...

Ser ut på liknande sätt i mina flaskor...

Mvh
LTW

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: onsdag 2018-04-11 09:56
av Cobrac
LTW skrev:[quote="Cobrac"]Bild på min bottenkaka. Den var av Bildsmå kristaller första halvåret.


Smakade du på kristallerna något? och hur smakade det isåfall...om du minns...

Ser ut på liknande sätt i mina flaskor...

Mvh
LTW[/quote]

Hej,

Jag kan öppna en och göra det. Återkommer.

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: onsdag 2018-04-11 14:46
av LTW
Okey, jag väntar med spänning på hur du upplever smaken av den vita fällningen i flaskorna...

Mvh
LTW

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: onsdag 2018-04-11 23:42
av Cobrac
LTW skrev:Okey, jag väntar med spänning på hur du upplever smaken av den vita fällningen i flaskorna...

Mvh
LTW


Helt neutral smak, smakade ingenting. Dock upplever jag en viss bitter/sträv smak i mjödet som jag inte känner igen. Fast den mjöden jag gjorde smakade rävpiss iallafall. Försökte mig på att använda lavendel och citron. Kapitalt misslyckande. Fast om bitterheten/kärvheten beror på bottenkakan låter jag vara osagt. Skulle sannolikt inte tro att det påverkar, snarare (i mitt fall) att lavendeln blir bitter med tid. Jag skulle nog säga att det inte är någon risk att ditt dricka blir dåligt av det.

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: torsdag 2018-04-12 07:44
av LTW
Okey... jag skall smaka av den vita fällningen jag har fått i mina
glaskärl när jag skall tappa upp till flaskor.
Återkommer senare om hur jag upplevde smaken på detta.
Mjöden står just nu i glaskärl för klarning och lite efterjäsning.

Men om det skulle ha varit nån typ av saltkristaller så
tycker man ju att du borde känt nån saltaktig smak...
salt brukar ju hålla smaken i evigheter...
Kanske nåt annat som bildats?

Mvh
LTW

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: torsdag 2018-04-12 12:38
av Cobrac
Ja, troligtvis. Kanske att kalkämnen har sedimenterats efter att syran har reagerat med alkaliniteten.

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: onsdag 2018-04-18 16:00
av LTW
Det har nu gått lite drygt en vecka sedan jag tappade upp på glaskärlen.
I den som jag tillsatte hallonsaften i så har det blivit en tjock vit massa, som upptar nästan halva kärlet...
Antar att det är pektin och andra proteiner. Dumt nog så pressade jag ut allt som bara gick ur saften
och tillsatte det. Trots två koningar och nerkylning så överlevde tydligen pektinet mm.
Så idag så har jag tillsatt 5 ml pektolas till hallonblandningen på ca 4,5 liter.
Det skall ju tydligen ge resultat efter ca 12 timmar...

Ja, det var bara lite extra info om hur det går...

Mvh
LTW

Re: Vita fällningar i upptappade mjödet?

InläggPostat: torsdag 2018-04-19 09:17
av Cobrac
LTW skrev:Det har nu gått lite drygt en vecka sedan jag tappade upp på glaskärlen.
I den som jag tillsatte hallonsaften i så har det blivit en tjock vit massa, som upptar nästan halva kärlet...
Antar att det är pektin och andra proteiner. Dumt nog så pressade jag ut allt som bara gick ur saften
och tillsatte det. Trots två koningar och nerkylning så överlevde tydligen pektinet mm.
Så idag så har jag tillsatt 5 ml pektolas till hallonblandningen på ca 4,5 liter.
Det skall ju tydligen ge resultat efter ca 12 timmar...

Ja, det var bara lite extra info om hur det går...

Mvh
LTW


Ja, det stämmer om temperaturen är över 20C. Själv har jag märkt att doseringen är lite på en höft. Ibland räcker det med det som står på förpackningen och ibland inte. Så om du inte får resultat efter 24-36h så skulle jag hälla i lite extra.