oscni skrev:Men om man rent hypotetiskt brygger en öl som hamnar med OG eller FG utanför typdeff men smakar och ser ut precis som typdeffen beskriver så ska man alltså (Om man drar reglerna till sin spets) inte ställa upp?
Jag kan också vara kinkig...
Exakt så är det. Det är en bedömningsport men reglerna är tydliga. Man ska dra det till sin spets. Linjen är dragen, är du utanför så är du utanför. Det gäller även flaskan, fel sort och du kommer inte bli bedömd. Det är bara att acceptera.
Var är det du vill komma med den här diskussionen? Du påpekar att de faktiska mätvärdena mellan olika bryggare skiljer sig och typdeffen tar inte hänsyn till det. Nej så är det, det är bara att acceptera. Bryggde du ett supergott öl som bommade typdeffen med 5 pinnar och vill ha godkänt att lämna in den ändå, för mätvärdena är ju generellt osäkra och avvikande.
Gör vad du vill, reglerna är tydliga. Du ska vara inom definition annars är du diskvalificerad. Hur du läser av din hydrometer är upp till dig och ditt samvete.
Edit: Angående EBC och IBU så är det en bedömning. Färgen bedöms efter en visuell skala, läs deffen snarare än titta på värdet.
IBU, det är otroligt svårt att bedöma IBU då upplevd beska och beräknad är helt olika. Den ska vara i balans enligt deffen, och värdet är en riktlinje. Avvikelser märker man, men de som är enligt stilen inte lika mycket.