Sida 1 av 1

BK25

InläggPostat: måndag 2016-11-28 19:47
av TommyP
Undrar om någon kan upplysa mig.
Jag har en BK25:a och har gjort på 2 olika sätt.
1. Har tagit ca 3,5 liter vatten per kilo malt och sedan lakat ur till önskad volym.
2. Fyllt upp med 20+ liter vatten kört hela mäskningen och sedan lakat med betydligt mindre vatten till önskad volym.
Hmmmmm när jag tänker på det själv borde jag få mindre effektivitet när jag lakar mindre.....funderingar??

Re: BK25

InläggPostat: måndag 2017-01-09 23:54
av Bobby
Hej Tommy

Det finns en sektion här på forumet med trådar enbart kring BK35/25
Du får m.a.o fler svar om du skriver där.

Det finns de som i princip kör BIAB med fungerande resultat, de tillätter alltså allt vatten och lakar inte alls.
Jag inbillar mig att jag får lite bättre utbyte än de som kör med allt vatten dock.

Jag gör mina recept i beersmith och gör sen som i ditt första exempel med maximal lakning, fyll först till maltkorgen ("mash tun addition" heter det fältet i beersmith) : 2,7 liter har jag för mig.
Sen ca 3-4l per kg malt: ca 20l kanske, beroende på recept.

Sen lakar jag med ca 14 liter vatten på 75,6 grader.

Re: BK25

InläggPostat: tisdag 2017-01-10 09:01
av martinb
Har uppgraderat forumdelen så det står både BK25 och BK35 nu :)