Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
Sloopy skrev:Har någon prövat att bara använda en slang "strypare" som finns på en vanlig hävert? Borde ju gå att använda, ifall man inte vill satsa i extra ventiler mm.
thella skrev:Jag provade en slangklämma att strypa slangen med, men de går bara ner till 8 mm och det blev inte mycket till strypning! Tar gärna emot tips på vad man kan använda om man vill slippa montera en extra kulventil.
thella skrev:Första bryggning med BK35 och aningen konfunderad. Jag ställde in mäsktempen på 67 grader, men den verkliga temperaturen låg 6-7 grader under när jag mätte, alltså runt 60. Jag använde inte pumpen. Vad kan det bero på tro? Försökte senare få upp mäsktempen genom att höja till 75 grader. Det fick till följd att termostaten visade 81 grader, men när jag mätte i mäsken var jag inte upp i mer än 64-65??
Öht verkar min termostat inte riktigt vilja vara med. När jag skulle kyla visade den 47 grader när det i själva verket var färdigt, dvs runt 20 grader. Enda gången den verkade visa rätt var vid kok, dvs 100 grader.
Annars gick det väl hyfsat smidigt, förutom att jag hade en del humlebös kvar i botten. Detta trots att jag körde med humlepåsar. Jag vaskade sista 3 litrarna. Hade kanske sjunkit till botten i ett senare skede, men jag ville inte ha med det den här gången. Hade tänkt köra genom saftsil ner i jäshinken, men den satte typ igen, rann sjukt långsamt, så jag skippade den.
Recirkulerade ingenting - gör ni det?
Lakade för mycket, tror uppemot 28 liter, hade siktat på 23. Träffade ändå OG turligt nog, vilken gav en effektivitet på 83%. Det var betydligt mer än vad jag hade räknat med.
thella skrev:Jo jag använde set-knappen och rörde om lite. Har du både 500 och 2000 watt intryckta? Hur funkar det vid nedkylningen, visar den 20 grader när du kylt 25-30 min? Använder du pumpen under hela mäskningen?
Tänkte prova med vatten idag och mäta tempen.
Edit: När jag kör med bara vatten visar termostaten precis rätt. Vad kan det bero på att den inte gjorde det när jag hade malten iblandad samt när jag kylde ner vörten?
Edit 2: Den visade rätt när temperaturen var på väg upp. När den sedan är på väg ner blir differensen uppemot 7-8 grader beroende av om man mäter på botten (57 grader samma som displayen visar) eller toppen (65 grader). Locket är på. Värmen stiger uppåt brukar man ju säga, men hur ska man kunna få koll på temperaturen när det skiljer så mkt beroende av var man mäter.
Om den nu läser av från botten, alltså att termostaten sitter där någonstans (?), kan det ha varit så att det hade samlats humlebös på botten när jag kylde ner och att böset var varmare än vörten ovanför? För när jag kylde vörten igår verkade
det ju vara precis tvärtom, dvs varmare längst ner och kallare på toppen.
thella skrev:Ok! Är det en avancerad termometer som följer med? Köpte min begagnad och fick inte med någon termometer. Funderar på om man ska höra av sig och kolla, men är det nåt för under hundringen så kan det bero.
Jag får brygga en gång till helt enkelt och köra med pumpen den gången. Brukar mäska i 67 grader. Så jag ställer tempen på 75 grader och trycker set. När jag sedan haft i malten och rört om får jag mäta tempen manuellt. Om jag sänker till 67 grader direkt när jag haft i malten så kommer kanske bryggverket sluta "jobba" och temperaturen sjunka. Hur brukar ni göra med inställningen av tempen just vid mäsningen? Ställa 7-8 grader över och sedan sänka direkt till önskad mäskningstemp eller avvakta tills man ser att den håller den tempen?
thella skrev:Ok, tänkte brygga igen nu. Vad kör du för mash thickness? Jag mäter upp 17,5 liter vatten häller i det i BK och värmer till 75 grader. Sen tillsätter jag 5 kg malt. Det ger 3,5 liter per kilo malt. Jag lakar sedan rätt mycket, så att det blir ca 28 liter innan jag börjar koka.
thella skrev:Ok, tänkte brygga igen nu. Vad kör du för mash thickness? Jag mäter upp 17,5 liter vatten häller i det i BK och värmer till 75 grader. Sen tillsätter jag 5 kg malt. Det ger 3,5 liter per kilo malt. Jag lakar sedan rätt mycket, så att det blir ca 28 liter innan jag börjar koka.
Återgå till Bulldog och Coobra
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst