Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
thella skrev:Malten var nog nollgradig när jag tog, hade stått i kallförråd. Dock så tog det ju en halvtimme för bryggverket att komma upp i temperatur och under den tiden stod malten inne.
Kan man kalibrera termometern i detta bryggverk? Varifrån i bryggverket mäter den?
thella skrev:Malten var nog nollgradig när jag tog, hade stått i kallförråd. Dock så tog det ju en halvtimme för bryggverket att komma upp i temperatur och under den tiden stod malten inne.
Kan man kalibrera termometern i detta bryggverk? Varifrån i bryggverket mäter den?
thella skrev:Det är som med all bryggutrustning man haft, ett visst mått av trial and error finns alltid där till en början. Min nordengelska brown Ale står och kokar just nu iallafall. Termostaten mäter cirka 3 grader fel har jag kunnat konstatera efter att ha kontrollmätt med 2 termometrar. Irriterande, men nu vet jag iallafall det. Antar att man inte kan kalibrera den?
Den här gången lyckades jag hålla en jämn och stabil temp under mäskningen. Jag använde pumpen men tror att det går lika bra utan. Pumpen ja, trodde först att den satt igen eftersom det började "gurgla" i slangen, men jag är ganska säker på att det berodde på att tillräckligt med vört helt enkelt inte hann rinna genom silkorgen ner till tappkranen. När jag avvaktade några min gick det nämligen utmärkt att köra den igen. Och minitvingen funkade bra. Tror överlag att det satte igen lite längst ner i korgen. Tog lång tid att laka, men jag fick ut mina 27 liter till slut.
Jag är väl inte helt nöjd med bryggverket än så länge. Känns som att jag är aktiv minst lika mkt som tidigare. Iofs berodde det mkt på att jag ville övervaka temperaturen under mäskningen den här gången. Kanske blir det bättre framöver.
thella skrev:Jag rörde om när jag märkte att pumpen inte fick tillräckligt att jobba med, dock bökigt att göra det när man har pumpen inkopplad, slabbigt att hålla på och ta bort den. Jag fick en ganska så jämn temperatur under mäskningen. Missade OG med hästlängder pga av att effektiviteten blev 86% (!). Undrar om jag gör något fel i uträkningen, känns jäkligt högt. Hade 5 kg malt till batch size 21,5 liter och OG blev 60.
HåkanBråkan skrev:Funderar på att köpa maltkvarn, vilken har du och hur fint mal du. Jag kör pumpen i princip hela tiden under mäskning samt rör om och då funkar det bra. Men som sagt man måste strypa flödet på pumpen.
thella skrev:Jag rörde om när jag märkte att pumpen inte fick tillräckligt att jobba med, dock bökigt att göra det när man har pumpen inkopplad, slabbigt att hålla på och ta bort den. Jag fick en ganska så jämn temperatur under mäskningen. Missade OG med hästlängder pga av att effektiviteten blev 86% (!). Undrar om jag gör något fel i uträkningen, känns jäkligt högt. Hade 5 kg malt till batch size 21,5 liter och OG blev 60.
Hur gör ni för att få så hög effektivitet?
Jag har bryggt 3 gånger med mitt bryggverk och de första två hamnade jag på ganska prick 70%.
Under söndagens bryggning ändrade jag inställningen i maltkvarnen så jag krossade malten finare än jag gjort förut. Jag såg även till att vara noggrannare med att få upp temperaturen till 78 grader på både mäsk och lakvatten innan jag lakade. Till sist såg jag till att verkligen laka ur den tänkta mängden.
Resultatet blev en effektivitet på 78%.
Angående temperaturen som diskuterats tidigare är det väl inte så märkligt att man får väldigt ojämn temp om man vare sig använder pumpen eller rör om kontinuerligt i maltkorgen. Malten lär ju lägga sig i botten på korgen så cirkulationen i själva korgen lär ju bli obefintlig. Istället lär ju bara vätskan under och runt om korgen röra sig och värmas till vald temperatur. Även om vörten i resten av grytan ganska snabbt når, säg 75 grader, så kommer denna relativt ringa mängd vätska behöva lång tid att värma upp resten av mäsken inuti korgen. Jag rörde och använde pumpen en hel del under inledningen av mäskningen samt under uppvärmningen inför lakning.
Och när det gäller pumpen måste man strypa ner flödet via kranen annars har man ganska kvickt pumpat in all vört i maltkorgen och fått tomt i resten av grytan. Strypt flöde och röra med bryggslev blev medicinen för detta. Skall nog slänga på en kran till andra sidan av pumpen så den aldrig riskerar att gå torr.
Patersbier skrev:Behövs det en controller till pumpen på BK35, eller räcker det med en kulventil till utflödet?
Återgå till Bulldog och Coobra
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster