[FEEDBACK] Fatamorgana klon.

Kategorin för allt relaterat till sk. kloner, det vill säga hembryggarvarianter av kommersiellt producerade öl.

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

[FEEDBACK] Fatamorgana klon.

Inläggav Njes_22 » torsdag 2014-06-19 23:49

God kväll.
I söndags smakade jag Omnipollos Fatamorgana och jag måste säga att det är det bästa jag druckit.
Hittade ett recept på en klon av den och tänkte kolla med er vad ni tror. Kan detta bli en bra öl?

Title: Fatamorgana clone\
\
Brew Method: All Grain\
Style Name: Imperial IPA\
Boil Time: 60 min\
Batch Size: 15 liters (fermentor volume)\
Boil Size: 28.5 liters\
Boil Gravity: 1.047\
Efficiency: 70% (brew house)\
\
STATS:\
Original Gravity: 1.089\
Final Gravity: 1.025\
ABV (standard): 8.42%\
IBU (tinseth): 120.98\
SRM (morey): 6.79\
\
FERMENTABLES:\
3600 g - German - Pilsner (61%)\
600 g - American - Caramel / Crystal 10L (10.2%)\
600 g - Flaked Oats (10.2%)\
600 g - German - Wheat Malt (10.2%)\
50 g - German - Munich Light (0.8%)\
450 g - Dry Malt Extract - Light (7.6%)\
\
HOPS:\
30 g - Columbus, Type: Leaf/Whole, AA: 15, Use: Boil for 60 min, IBU: 71.18\
50 g - Centennial, Type: Leaf/Whole, AA: 10, Use: Boil for 15 min, IBU: 39.25\
25 g - Citra, Type: Leaf/Whole, AA: 11, Use: Boil for 5 min, IBU: 8.67\
25 g - Citra, Type: Leaf/Whole, AA: 11, Use: Boil for 1 min, IBU: 1.88\
25 g - Columbus, Type: Leaf/Whole, AA: 15, Use: Dry Hop for 3 days\
25 g - Centennial, Type: Leaf/Whole, AA: 10, Use: Dry Hop for 3 days\
25 g - Citra, Type: Leaf/Whole, AA: 11, Use: Dry Hop for 3 days\
25 g - Columbus, Type: Leaf/Whole, AA: 15, Use: Dry Hop for 7 days\
25 g - Centennial, Type: Leaf/Whole, AA: 10, Use: Dry Hop for 7 days\
25 g - Citra, Type: Leaf/Whole, AA: 11, Use: Dry Hop for 7 days\
\
MASH GUIDELINES:\
1) Temperature, Temp: 68 C, Time: 60 min, Amount: 12 L\
Starting Mash Thickness: 2 L/kg\
\
YEAST:\
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05\
Starter: No\
Form: Dry\
Attenuation (avg): 72%\
Flocculation: Medium\
Optimum Temp: 15 - 23.89 C\
Fermentation Temp: 22 C\


Tack på förhand. /Jens


Skickas från min iPhone via Tapatalk
Using Tapatalk
Njes_22
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 59
Blev medlem: tisdag 2014-03-04 10:21

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav eric » fredag 2014-06-20 01:50

Jag har också tänkt att göra en variant på humlejuicen. Har lite högre utjäsning än detta receptet, 1.012. Skippar karamellmalt och kör carapils, använder lite socker också. Lägre mäsktemperatur. WLP001 som jäst. Personligen upplevde jag inte beskan som 120 IBU, men man kanske lurar sig lite. Ligger på 70. Ställer mig lite frågan till 28.5 l boil size kontra 15 liter i hinken, låter mycket. Annars har jag liknande tankar, dubbelt torrhumlad men just de sorterna.
eric
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 673
Blev medlem: lördag 2013-06-15 22:38

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav Njes_22 » måndag 2014-07-14 15:43

Nu har jag provsmakat den första flaskan och den är verkligen god. Hoppas på att några veckors lagring kommer att göra den ytterligare lite bättre.


Skickas från min iPhone via Tapatalk
Using Tapatalk
Njes_22
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 59
Blev medlem: tisdag 2014-03-04 10:21

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav eric » måndag 2014-07-14 15:49

@Njes_22 Gött! Jag har inte fått tummen ut och brygga den än, det har blivit lite annat istället.
eric
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 673
Blev medlem: lördag 2013-06-15 22:38

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav Smancho » måndag 2014-07-14 21:13

Denna låter otroligt intresant, Någon som har en uppdatering på denna ?
- Ställer mig också lite frågaden till 28.5 l boil size kontra 15 liter i hinken, Typo ?
Användarvisningsbild
Smancho
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 191
Blev medlem: tisdag 2014-05-20 10:07
Ort: Stockholm,Lidingö

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav Njes_22 » måndag 2014-07-14 21:29

Jag smakade den alltså igår. Riktigt fin.
Jag är dock rätt grön på det här med bryggning :) så jag har nog inte riktigt koll på allt i receptet.
Boil size? Är det mängden vätska man börjar koket med? Där låg jag på ca 21 liter.


Skickas från min iPhone via Tapatalk
Using Tapatalk
Njes_22
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 59
Blev medlem: tisdag 2014-03-04 10:21

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav Jonas Johnsson » tisdag 2015-01-13 15:57

Någon som vet om detta är de humlesorter som stämmer med den faktiska Fatamorganan?
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav undefined » tisdag 2015-01-13 17:10

Från deras hemsida:

"Over the years I have gone down to Ethiopia many times, partly to seek my roots but also to experience the wild nature that this incredible country has to offer. A memory that is particularly vivid to me was a time when I – in the middle of the dry savannah landscape – suddenly stumble into a patch of palm tree jungle within which an oasis was hidden.

This is the place where the work with Omnipollo Fatamorgana takes off.

Drawing inspiration from the fidelity of a Saison – rustic, alluringly cloudy and crisp – this double IPA (8%) was brewed using oats and wheat. Dry-hopped twice with Columbus, Centennial & Citra for maximum enjoyment."


Jag vet inte om de har fler sorter i koket, men det känns väl lite tveksamt kanske.
undefined
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 29
Blev medlem: måndag 2014-09-22 11:24

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav Jonas Johnsson » onsdag 2015-01-14 10:36

OK tack!
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav matse » onsdag 2015-01-14 15:58

Det finns ett recept här också:

http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... wersearch=

Något annorlunda maltnota men inga större skillnader. Ska helt klart bryggas så småningom :)
matse
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 19
Blev medlem: lördag 2014-11-01 16:44

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav Jonas Johnsson » onsdag 2015-01-14 18:29

Dextros, är det vanligt strösocker?
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav Weinkeller » onsdag 2015-01-14 18:50

Dextros är druvsocker även kallat bryggsocker eller som det egentligen heter: glukos.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav Dokbar » onsdag 2015-01-14 19:01

Och strösocker heter sackaros (eller sukros) och är en disackarid uppbyggd av glukos och fruktos (fruktsocker).


Skickas från min iPad via Tapatalk
Dokbar
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: torsdag 2013-10-17 14:36
Ort: Göteborg

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav st1 » söndag 2015-03-08 14:12

matse skrev:Det finns ett recept här också:

http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... wersearch=

Något annorlunda maltnota men inga större skillnader. Ska helt klart bryggas så småningom :)


Någon som har testat detta recept?
st1
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 296
Blev medlem: onsdag 2014-03-12 20:27
Ort: Linköping

Re: Fatamorgana klon.

Inläggav Jonas Johnsson » söndag 2015-03-08 21:30

Jag brygger en variant just nu :)
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Nästa

Återgå till Klonrecept

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster