Sida 1 av 1

Sculpin pineaple

InläggPostat: söndag 2017-04-23 23:09
av Hallon
Ligger och öl surfar för att få en idé till
Nästa batch .. smakade sculpin pineaple
För ett tag sedan och tyckte den var väldigt god .
Tänker nu pröva med annanas i nästa batch
Men några frågetecken dyker då upp ...
färsk annanas i koket eller torkad ?
Eller ska man slå ner annanas juice i
Jäskärlet med jästen ? Vad tror ni !
Är fortfarande grön inom denna ädla konst
Så tar tacksamt emot förslag ...
Jag är inte ute efter en klon men vill naturligtvis
Att ska bli en ok öl , har ett recept som jag tror
Man kan utveckla åt det hållet .

Re: Sculpin pineaple

InläggPostat: måndag 2017-04-24 10:19
av KungfuElvis
Jag har gjort en klon på grapefruit sculpin och hällde då i pressad grapefrukt i koket och tillsatte sedan skal som jag haft legat i vodka i ett dygn (för att sterilisera) tillsammans med torrhumlingen. Ananas är ju en lite annorlunda frukt iofs


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Sculpin pineaple

InläggPostat: måndag 2017-04-24 11:10
av ThePier
Jag har i och för sig inte provat att använda varken grape eller ananas, men jag skulle nog provat att sekundärjäsa med färsk ananas i bitar ner i jäshinken några dagar. Möjligen kanske det kan bli lite kärv smak eftersom ananas kan vara kanska sträv i smaken.
Annars finns det ju humlesorter som drar åt det mer tropiska hållet typ Mosaic eller någon sort från Nya Zeeland.

Re: Sculpin pineaple

InläggPostat: måndag 2017-04-24 11:23
av Hallon
Jag använder Mosaic i receptet som jag håller på att utveckla ..

Re: Sculpin pineaple

InläggPostat: tisdag 2017-04-25 09:51
av Hallon
ThePier skrev:Jag har i och för sig inte provat att använda varken grape eller ananas, men jag skulle nog provat att sekundärjäsa med färsk ananas i bitar ner i jäshinken några dagar. Möjligen kanske det kan bli lite kärv smak eftersom ananas kan vara kanska sträv i smaken.
Annars finns det ju humlesorter som drar åt det mer tropiska hållet typ Mosaic eller någon sort från Nya Zeeland.



Har läst att torrhumling ibland orsakar oxidering borde väl vara lika om
Man pitchar färsk annanas i sekundär jäsningen ?
Eller är det bara jag som blir nojjig !

Re: Sculpin pineaple

InläggPostat: tisdag 2017-04-25 10:36
av ThePier
Skulle nog säga att risken för oxidering är liten när du torrhumlar. Öppna bara jäshinken försiktigt och se till att inte plaska runt för mycket med humle/ananas eller vad det nu kan vara. Har aldrig upplevt problem med oxidation vid torrhumling.
Det är väl det som sägs kunna ge garvsyra/smak av gröna äpplen och det har aldrig varit ett problem för mig åtminstone.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Sculpin pineaple

InläggPostat: tisdag 2017-04-25 12:34
av ekstedt
Angående torrhumling och oxidering så är det två olika saker det handlar om.

Dels är humle ett poröst material, och torrhumling kommer således tillföra syre, d.v.s. torrhumling medför syresättning. Det är framförallt ett problem med kottar, pellets är mer kompakta.

Torrhumlade öl är också mer känsliga för syre, så givet en viss mängd syre så kommer den påföljande oxideringen märkas tydligare i ett torrhumlat (eller allmänt välhumlat) öl.

Har man inte problem med oxidering av torrhumlade öl är det ett gott betyg åt ens process just sett ur oxideringsaspekten.