Sida 1 av 1

Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: lördag 2017-01-28 11:15
av McCalle
Hej,
Jag hittade ett recept i Hembryggaren nr 4 2016 om att klona en Oppigårds Amarillo. Humlen i receptet bygger på g/liter, så det kan jag räkna ut. Men hur man mäter maltmängden är inte angiven. Någon som har läst boken och kan ge svar? Står på tröskeln att brygga så jag behöver ett snabbt svar :-D

//Calle

Re: Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: lördag 2017-01-28 14:08
av Bee
Står det procentsatser för maltnotan?
Det är nästan samma sak.

Re: Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: lördag 2017-01-28 19:40
av Chabo
McCalle skrev:Hej,
Jag hittade ett recept i Hembryggaren nr 4 2016 om att klona en Oppigårds Amarillo. Humlen i receptet bygger på g/liter, så det kan jag räkna ut. Men hur man mäter maltmängden är inte angiven. Någon som har läst boken och kan ge svar? Står på tröskeln att brygga så jag behöver ett snabbt svar :-D

//Calle


Har du Beersmith 2 ?


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: lördag 2017-01-28 21:40
av McCalle
Bee skrev:Står det procentsatser för maltnotan?
Det är nästan samma sak.


Jo, det finns procenten av maltotan. Men vad menar du? Det handlar ju om en viss procent av 100% malt. Eller?

Re: Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: lördag 2017-01-28 21:46
av McCalle
Bee skrev:Står det procentsatser för maltnotan?
Det är nästan samma sak.




Visst har jag det, men vad hjälper det om procenten av maltnotan av vattenvolymen inte är angiven??

Re: Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: lördag 2017-01-28 22:00
av Bee
Då tar du BS och startar ett nytt recept. Välj din utrustning och fyll i ett recept med maltnotan så att det utgår från basen 10kg
80% = 0.8*10 = 8 kg
7% = 0.07*10 = 0.7kg
Osv...
När maltnotan är klar fyller du i satsvolym så du får rätt prognostiserat OG och efter det skalar du receptet till din volym.

10kg som bas blir typ 40-50l, så alternativt skapar du maltnotan med basen 5kg, men det blir mer huvudräkning.

Re: Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: lördag 2017-01-28 23:35
av McCalle
Toppen! Tack! Jag är dyslektiker och har lite svårt att läsa mig till information, så jag är super glad för din hjälp. Men jag gör förbaskat goda öl… Haha!! Brygger med känsla ;-D

Re: Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: söndag 2017-01-29 00:52
av Bee
Lugnt. Hoppas klonen lyckas.

Re: Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: söndag 2017-01-29 15:22
av Chabo
Jag gör så här:
Välj din profil i BS o kolla så koktiden stämmer enligt receptet.
I BS finns en knapp för %.
Märkt "Grain Pct".
( finns under glaset)
Lägger in all malt o sen sätter hur många % varje skall ha. ( måste bli 100 annars ballar det ur)

Ändra sen OGt så det stämmer med receptet.

Anders


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: söndag 2017-01-29 20:58
av Bee
Tack! Bättre metod.

Re: Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: måndag 2017-01-30 11:26
av Falkens

Re: Hjälp med klonrecept ur boken Klona öl av Peter Eronsson

InläggPostat: måndag 2017-01-30 21:05
av McCalle
Toppen, tack alla för era svar :D