Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Kategorin för allt relaterat till sk. kloner, det vill säga hembryggarvarianter av kommersiellt producerade öl.

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Illuminatus » fredag 2016-05-13 00:04

Dags för nästa bryggd och denna gången blir det DIPAN Fatamorgana från Omnipollo. De har ju släppt sitt "recept" på sin Facebook-sida för ett tag sedan som jag hittade för några dagar sedan men jag har problem med att räkna ut mängd av allt i receptet.

Här finns receptet bland annat: http://alnemar.com/omnipollo-fatamorgana-recept/

Min batch kommer göras i volymen 11,3L, batchsize alltså.

Hur ser receptet ut på min angivna volym?

Tack på förhand,
/Andreas
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav niklas_n » fredag 2016-05-13 11:04

Jag hade för enkelhetens skull kopierat Jonathans recept och halverat det.

https://lillalugnets.se/2016/05/01/bryg ... tamigrana/
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1207
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Illuminatus » lördag 2016-05-14 00:59

niklas_n skrev:Jag hade för enkelhetens skull kopierat Jonathans recept och halverat det.

https://lillalugnets.se/2016/05/01/bryg ... tamigrana/


Perfekt, tack! :D
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Jonas Johnsson » tisdag 2016-05-17 13:27

Resultatet var verkligen bra av det här receptet!
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Illuminatus » tisdag 2016-05-17 14:15

Fan vad kul! Ska kanske försöka ge mig på receptet samtidigt som jag brygger Modern Times ölen. Det är dock min första helmaltsbryggd & jag ska dessutom göra förkultur till båda.

För att inte krångla till det tror jag att jag brygger recepten med 1 veckas mellanrum. Ska bli skitkul & prova ditt recept Jonas! Tack för att du delar med dig på din blogg :D
Senast redigerad av Illuminatus tisdag 2016-05-17 15:52, redigerad totalt 1 gång.
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Illuminatus » tisdag 2016-05-17 15:52

Jonas Johnsson skrev:Resultatet var verkligen bra av det här receptet!


I ditt recept använder du dig utav havremalt istället för vetemalt. Någon speciell anledning varför du kör med havre istället för vete? :D
Är det för att du använder puffat vete i den mindre maltmängden kanske?

Baserat på vad som finns i mitt skafferi, skulle receptet kunna se ut som följande Jonas?

4,2kg Pale Ale Malt
0,6kg Vetemalt
0,6kg strösocker/dextros
0,3kg omältat havre
0,3kg havremalt (Naked oat malt)

Mäsktiden: 75min (Omnipollos facebooksida)
Koktid: 75min

Tack på förhand,
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Jonas Johnsson » tisdag 2016-05-17 17:11

Tack för att du hittade mitt skrivfel! Det ska stå 600 g vetemalt, inte havremalt :shock:
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Illuminatus » tisdag 2016-05-17 17:39

En total nybörjare som jag kan tydligen hitta "fel" också :mrgreen:
De andra klonerna jag hittade hade vetemalt som näst största malt i volym, det var därför jag blev lite fundersam varför ditt recept hade havre istället. Det är ju en veteöl till stor del :D
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Illuminatus » tisdag 2016-05-17 17:42

Har du hunnit provsmaka receptet förresten? Hur nära Fatamorganan är det och vad skulle du ändra till nästa gång om du skulle brygga igen för att kanske komma ännu närmre? :D
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Jonas Johnsson » onsdag 2016-05-18 09:10

Jo jag provsmakade igår, den har bara fått kolsyrejäsa någon dag så det var ännu för tidigt. Men den ser verkligen ut som fatamorganan. Helt ogenomskinlig vätska och bra humlekick. Men vi får se om en vecka hur det verkar, men det verkar lovande.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Illuminatus » onsdag 2016-05-18 09:56

Härligt snack! Humlekick kan jag tänka mig. Totalt 220g humle blev det i min sats på 11.35 l. Modern Times ölen jag också ska brygga är det totalt 82g på samma volym!

Vad tror du om att mäska 75min och koka 75-90min?
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Jonas Johnsson » onsdag 2016-05-18 15:16

Koket behvöer väl eg. inte vara mer än 60 minuter. man kan unna sig att laka ur lite mer om man har längre kok så klart, men det funkar såklart alldeles utmärkt.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Illuminatus » onsdag 2016-05-18 20:39

Jag provar 75min och ser hur det blir :)

Lite off-topic men när jag tappar ur kyld vört rakt ner i jäshinken, kan man tillsätta förkulturen innan så att den blandas och syresätts redan när första droppen vört går i hinken? Alltså att jästen hänger med från första millilitern vört hela vägen til att all vört är i?

Jag kommer nämligen prova whirpoola, vänta & sedan tappa ur vört från en höjd rakt ner i hinken så att vörten syresätts ordentligt. Dvs utan slangar och grejer, bara genom min rostfria tappkran jag har på min 36L gryta.
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Bee » torsdag 2016-05-19 08:50

Den korta tiden och den eventuellt något högre syresättningen som är under själva tappningsmomentet kommer inte spela så stor roll. Istället kan du mata jästen med lite vört medan du väntar på tappningen så börjar den acklimatisera sig till den vört den sen kommer ner i.

För att förbättra syresättningen skulle jag rekommendera en riktig omgång med ballongvisp innan jästen tillsätts. (Glöm inte desinficerade engångshandskar, det är lätt att doppa handen i vörten/skummet....)
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Omnipollo Fatamorgana - Recepthjälp

Inläggav Illuminatus » torsdag 2016-05-19 11:23

Ah okej, då tillsätter jag jästen i vanlig ordning efter att jäshinken är full med vört istället och vispar som du säger för att öka syresättningen. Nu är det som så att jag inte har en så stor ballongvisp, så kan jag använda min 70cm mäskpaddel i ek tro? Givetvis desinficerad innan.

Så om jag förstår det rätt så tar jag helt enkelt fram min förkultur, tar bort folien/locket, häller ut nästan all vört, tappar upp ny vört från min riktiga bryggd, snurra/skaka runt e-kolven, på med folie/lock och när väl all vört är i jäshink och syresatt, av med folie/lock på e-kolven och i med hela jästen?

Tack för tipset med att desinficera händerna/handskarna. Sådant hade jag säkert glömt bort i det skedet!
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56


Återgå till Klonrecept

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst