Mikkeller 1000 IBU

Kategorin för allt relaterat till sk. kloner, det vill säga hembryggarvarianter av kommersiellt producerade öl.

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Mikkeller 1000 IBU

Inläggav Jonas Johnsson » torsdag 2016-04-07 13:11

Jag drack denna för första gången förra veckan på en av Mikkeller-barerna i Köpenhamn. Väldigt god! Är det någon som har en aning om hur man skulle kunna tänka sig att klona den? Den är ganska djupt bärnstensfärgad och ganska potent, även för en DIPA, 9,6 %? Ska man lassa i bara en enorm bittergiva? Den kändes inte så humlig-aromatisk som den kändes besk.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Mikkeller 1000 IBU

Inläggav martinb » torsdag 2016-04-07 14:34

Isomerat humle-extrakt för beskan.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Mikkeller 1000 IBU

Inläggav Jonas Johnsson » torsdag 2016-04-07 14:51

martinb skrev:Isomerat humle-extrakt för beskan.


Just det! Vet du om de bara använder det, eller om de faktiskt har "riktig" humle i koket också?
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Mikkeller 1000 IBU

Inläggav martinb » torsdag 2016-04-07 15:16

För beska har de nog bara det. Annars tippar jag på att de "bryggt som vanligt" så att säga.

Skickat från min E5823 via Tapatalk
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Mikkeller 1000 IBU

Inläggav ekstedt » tisdag 2016-05-17 14:54

Sen på bollen här, men eftersom den faktiska beskan har mätts upp till 120 IBU om jag inte missminner mig, så talar väl det mesta för att de faktiskt enbart har använt humle som vanligt, med ett estimerat IBU 1000. Jag vill minnas att detta lite var poängen, hur beskt blir ett öl med skattad beska 1000 IBU?
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Mikkeller 1000 IBU

Inläggav zioloeth » onsdag 2016-09-21 22:25

Smaksinnet känner bara av beska upp till ungefär 150 ibu.
zioloeth
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: onsdag 2016-09-21 12:45

Re: Mikkeller 1000 IBU

Inläggav skyking » torsdag 2016-09-22 13:51

ekstedt skrev:Sen på bollen här, men eftersom den faktiska beskan har mätts upp till 120 IBU om jag inte missminner mig, så talar väl det mesta för att de faktiskt enbart har använt humle som vanligt, med ett estimerat IBU 1000. Jag vill minnas att detta lite var poängen, hur beskt blir ett öl med skattad beska 1000 IBU?


Jag antar att situationen är den att man får sämre utbyte av humlet ju mer humle man öser i. Att 1000IBU är vad man får ifall man använder det gamla vanliga sättet att beräkna det på genom att anta linjärt utbyte av alfasyran (då kan man ju isf faktiskt räkna ut hur mycket humle de använt).

Finns det något bättre sätt att uppskatta beskan än den gamla?
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Mikkeller 1000 IBU

Inläggav ekstedt » torsdag 2016-09-22 16:08

skyking skrev:Jag antar att situationen är den att man får sämre utbyte av humlet ju mer humle man öser i. Att 1000IBU är vad man får ifall man använder det gamla vanliga sättet att beräkna det på genom att anta linjärt utbyte av alfasyran (då kan man ju isf faktiskt räkna ut hur mycket humle de använt).

Finns det något bättre sätt att uppskatta beskan än den gamla?


Det är troligen så det är, man kan nog inte få upp IBU så mycket mer än 120 genom att koka humle. Med humleextrakt tror jag dock inte att man har denna begränsning.

Jag känner inte till någon IBU-skattning som tar hänsyn till denna mättnadseffekt. De som finns börjar överskatta grovt efter IBU 60 eller så.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Klonrecept

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster