Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Kategorin för allt relaterat till sk. kloner, det vill säga hembryggarvarianter av kommersiellt producerade öl.

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Illuminatus » fredag 2016-02-26 19:22

God kväll!

Efter att ha bryggt mitt livs första öl och med ett klart godkänt resultat sitter jag här med lite blodad tand och
är nu sugen på att dra igång med nästa batch :)

Min favorit just nu är Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA & har efter lite googlande hittat en förhoppningsvis bra klon på just denna öl.
Problemet enligt mig är att det är jobbigt många humlesorter och eftersom jag siktar på 20L batch blir mängden humle av respektive sort så
otroligt liten. Under 5g för flera av sorterna.

Skulle någon kunnig och vänlig själ kunna hjälpa mig att "solla bort" några humlesorter, minska antalet eller egentligen bara göra receptet enklare
för en mindre batch på 20L?

Trevlig kväll!

Så här lyder receptet:

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 8.86 gal
Post Boil Volume: 6.76 gal
Batch Size (fermenter): 6.00 gal
Bottling Volume: 5.00 gal
Estimated OG: 1.060 SG
Estimated Color: 5.5 SRM
Estimated IBU: 65.5 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 78.0 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
11 lbs Brewers Malt 2-Row (Briess) (1.8 SRM) Grain 1 80.0 %
1 lbs 4.0 oz Caramel Malt - 10L (Briess) (10.0 SRM) Grain 2 9.1 %
1 lbs Carapils (Briess) (1.5 SRM) Grain 3 7.3 %
8.0 oz Caramel Vienne 20L (Briess) (20.0 SRM) Grain 4 3.6 %
1.00 oz Amarillo [8.20 %] - Mash 45.0 min Hop 5 4.6 IBUs
0.50 oz Warrior [15.70 %] - Boil 60.0 min Hop 6 24.1 IBUs
0.25 oz Columbus (Tomahawk) [12.00 %] - Boil 60. Hop 7 9.2 IBUs
0.25 oz Hallertau [3.10 %] - Boil 60.0 min Hop 8 2.4 IBUs
0.25 oz Magnum [12.30 %] - Boil 60.0 min Hop 9 9.4 IBUs
0.25 oz Centennial [9.80 %] - Boil 30.0 min Hop 10 5.8 IBUs
0.25 oz Crystal [4.70 %] - Boil 30.0 min Hop 11 2.8 IBUs
0.25 oz Simcoe [12.20 %] - Boil 30.0 min Hop 12 7.2 IBUs
1.00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 13 -
2.20 g Yeast Nutrient (Boil 10.0 mins) Other 14 -
1.00 oz Amarillo [8.20 %] - Boil 0.0 min Hop 15 0.0 IBUs
1.0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35. Yeast 16 -
0.0 oz Fruit - Grapefruit (0.0 SRM) Adjunct 17 0.0 %
1.00 oz Simcoe [12.20 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 18 0.0 IBUs
2.00 oz Amarillo [8.20 %] - Dry Hop 4.0 Days Hop 19 0.0 IBUs


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body
Total Grain Weight: 13 lbs 12.0 oz
----------------------------
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 17.88 qt of water at 165.0 F 148.0 F 75 min
Mash Out Add 11.00 qt of water at 209.0 F 168.0 F 10 min

Sparge: Fly sparge with 3.54 gal water at 168.0 F
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Patersbier » fredag 2016-02-26 19:28

Illuminatus skrev:God kväll!

Efter att ha bryggt mitt livs första öl och med ett klart godkänt resultat sitter jag här med lite blodad tand och
är nu sugen på att dra igång med nästa batch :)

Min favorit just nu är Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA & har efter lite googlande hittat en förhoppningsvis bra klon på just denna öl.
Problemet enligt mig är att det är jobbigt många humlesorter och eftersom jag siktar på 20L batch blir mängden humle av respektive sort så
otroligt liten. Under 5g för flera av sorterna.

Skulle någon kunnig och vänlig själ kunna hjälpa mig att "solla bort" några humlesorter, minska antalet eller egentligen bara göra receptet enklare
för en mindre batch på 20L?

Trevlig kväll!

Så här lyder receptet:

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 8.86 gal
Post Boil Volume: 6.76 gal
Batch Size (fermenter): 6.00 gal
Bottling Volume: 5.00 gal
Estimated OG: 1.060 SG
Estimated Color: 5.5 SRM
Estimated IBU: 65.5 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 78.0 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
11 lbs Brewers Malt 2-Row (Briess) (1.8 SRM) Grain 1 80.0 %
1 lbs 4.0 oz Caramel Malt - 10L (Briess) (10.0 SRM) Grain 2 9.1 %
1 lbs Carapils (Briess) (1.5 SRM) Grain 3 7.3 %
8.0 oz Caramel Vienne 20L (Briess) (20.0 SRM) Grain 4 3.6 %
1.00 oz Amarillo [8.20 %] - Mash 45.0 min Hop 5 4.6 IBUs
0.50 oz Warrior [15.70 %] - Boil 60.0 min Hop 6 24.1 IBUs
0.25 oz Columbus (Tomahawk) [12.00 %] - Boil 60. Hop 7 9.2 IBUs
0.25 oz Hallertau [3.10 %] - Boil 60.0 min Hop 8 2.4 IBUs
0.25 oz Magnum [12.30 %] - Boil 60.0 min Hop 9 9.4 IBUs
0.25 oz Centennial [9.80 %] - Boil 30.0 min Hop 10 5.8 IBUs
0.25 oz Crystal [4.70 %] - Boil 30.0 min Hop 11 2.8 IBUs
0.25 oz Simcoe [12.20 %] - Boil 30.0 min Hop 12 7.2 IBUs
1.00 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 13 -
2.20 g Yeast Nutrient (Boil 10.0 mins) Other 14 -
1.00 oz Amarillo [8.20 %] - Boil 0.0 min Hop 15 0.0 IBUs
1.0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35. Yeast 16 -
0.0 oz Fruit - Grapefruit (0.0 SRM) Adjunct 17 0.0 %
1.00 oz Simcoe [12.20 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 18 0.0 IBUs
2.00 oz Amarillo [8.20 %] - Dry Hop 4.0 Days Hop 19 0.0 IBUs


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body
Total Grain Weight: 13 lbs 12.0 oz
----------------------------
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 17.88 qt of water at 165.0 F 148.0 F 75 min
Mash Out Add 11.00 qt of water at 209.0 F 168.0 F 10 min

Sparge: Fly sparge with 3.54 gal water at 168.0 F

Mitt förslag: Ta bort hallertauer, Magnum och Centennial.
Användarvisningsbild
Patersbier
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 228
Blev medlem: onsdag 2014-09-03 13:39

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Illuminatus » fredag 2016-02-26 19:35

Tack för så snabbt svar :)

En fundering. Hur tillsätter jag grapefrukt på bästa sätt? Vad jag läst verkar de pressa frukten och använda vätskan i koket men jag är lite osäker?

Eller ska man strunta i det helt och hållet? Det står ju 0.0oz i receptet :?:
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Patersbier » fredag 2016-02-26 19:40

Ett tips: Starta vörtkoket, pressa grapefrukten och häll juicen i ett glas och drick. Annars häll i vid femton minuter före kokslut.
Användarvisningsbild
Patersbier
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 228
Blev medlem: onsdag 2014-09-03 13:39

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Illuminatus » fredag 2016-02-26 19:49

Du föreslår att strunta i grapefrukten i koket? :)
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Patersbier » fredag 2016-02-26 19:52

Jag har ingen aning, faktiskt. Mitt förslag är att prova. Kanske blir det urbra.
Användarvisningsbild
Patersbier
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 228
Blev medlem: onsdag 2014-09-03 13:39

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Illuminatus » fredag 2016-02-26 20:20

Får prova mig fram :) Tack!
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Illuminatus » fredag 2016-02-26 20:33

Kalkylerade om receptet från amerikanska mått till "riktiga" mått samt skalade om batchen till 20L.

Ser receptet korrekt ut?

Boil size: 20L
Malt:
3kg Brewers malt
270g Caramel malt 10L
270g Carapils
137g Caramel Vienne 20L
Humle:
Amarillo 17g, Mash, 45min
Warrior 9g, Boil, 60min
Columbus 5g, Boil, 60min
Crystal 5g, Boil, 30min
Simcoe 5g, Boil, 30min
Amarillo 17g, Boil, 0min
Simcoe 17g, Dry hop
Amarillo 34g, Dry hop
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav undefined » fredag 2016-02-26 21:25

Om du konverterade 11 lbs till 3 kg får du nog räkna en gång till.
undefined
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 29
Blev medlem: måndag 2014-09-22 11:24

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Drake » fredag 2016-02-26 21:44

Receptet är ju omskalat. Men 1 gallon i förlust i jäskärlet??
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Illuminatus » fredag 2016-02-26 21:58

11lbs = 4,98kg = 5kg

5kg / 1.65 (för att få 20L boil = 3,03kg = 3kg

Ja vad tusiken, 1 gallon i förlust. Räknar dem med att jäsning och torrhumling reducerar så mycket vätska?
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Drake » fredag 2016-02-26 22:13

Verkar sjukt mycket! Även när jag skickat med druven så tappar jag inte mer än ett par liter. Typ.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Illuminatus » fredag 2016-02-26 22:39

Tokigt, kanske är felskrivet...

När man anger boil size. Är detta vattenvolymen som sedan skall i mäsktunnan? Och efter jag mäskat, ska jag addera så mycket vatten som behövs för att få 20L kok efter lakning ur mäsktunnan?

Nybörjarfrågor men jag började bara med ett startkit från Lilla Köksbryggeriet som inte var ett "riktigt" helmaltsbrygg.
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Bult » lördag 2016-02-27 11:03

Vill minnas att jag läst att de använder sig av grapefruktskal under torrhumlingen.
Jag är också sugen på att ge mig på denna. Jäkligt god öl!
Bult
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 39
Blev medlem: tisdag 2015-03-03 19:39

Re: Ballast Point Sculpin Grapefruit IPA

Inläggav Illuminatus » lördag 2016-02-27 11:08

Utrustningen jag har är:

30L rostfri kokkärl med tappkran & bazooka
27L mäsktunna med tappkran & bazooka
Jäshinkar på 30L
Kylspiral
Osv.

Jag tänker mig batch sparging, dvs satslakning från mäsktunnan direkt ner i kokkärlet men filtrera ett par gånger i en kastrull och hälla tillbaka i mäsktunnan igen. När vätskan är slut i mäsktunnan, ska jag fylla på ytterligare med vatten tills jag når 20L i kokkärlet eller kan jag beräkna exakt hur mycket vatten jag ska hälla direkt ner i mäsktunnan?

Ska det vara konstant flöde vid lakningen till kokkärl?
Illuminatus
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 213
Blev medlem: söndag 2016-02-07 21:56

Nästa

Återgå till Klonrecept

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster