Vi har bryggt en ny öl på ett nytt sätt. Vi har inte tillsatt någon humle alls i koket utan bara i mäsken, whirlpoolen och i jästanken. Detta betyder inte att det är lite humle, utan tvärtom, hela 13g/liter öl. Malten i ölen är pilsnermalt och carapils vilket ger en ljus färg. Dessutom har den jäst svalare än våra övriga ale vilket medför mindre jästkaraktär och estrar. Finns på Systembolaget sedan 1 juni-15. Givetvis finns den även tillgänglig för restauranger och pubar.
Får du ihop 70 IBU på bara mäsk och torrhumling?
De skriver själva att de kör whirlpool också. Jag skulle räkna ut i beersmith hur många gram du behöver för att nå 70 IBU med whirlpool/hopstand/steep i säg 30 minuter.
Eventuellt kanske du måste värma vörten försiktigt under "whirlpoolen" så den inte svalnar för snabbt.
Att Oppigårds använder 13 g/l kan du ta med en nypa salt de har mycket bättre utbyte i sin whirlpool än vad vi hembryggare kan få i liten skala.
Förövrigt har den blivit en riktig favorit som jag alltid köper någon flaska av när jag är på glasbanken.