Sida 2 av 2

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

InläggPostat: torsdag 2015-11-12 15:02
av ErikT
Känsliga tittare bör se bort.
Nu ska jag vara petig, och rätta mig själv.
Jag har förväxlat infon om Wyeast 1469 till viss del med London ESB Ale (Wyeast 1968).
Men rätt ska vara rätt, och Wyeast 1469 behöver inte luftas under jäsningen, enligt Wyeast.

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

InläggPostat: torsdag 2015-11-12 15:11
av ekstedt
Jag hittar inget om detta på Wyeast hemsida: https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrai ... .cfm?ID=22

Jag undrar om du inte blandar ihop det med att det ibland tipsas om att man ska försöka skaka/ruska/röra upp den extremt högflockulerande 1968. Men det handlar alltså om att få upp den i suspension igen, inte om syresättning vilket man bör undvika.

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

InläggPostat: torsdag 2015-11-12 16:15
av niklas_n
Jag hittade nått från en amerikansk podcast där det hade pratats om att man kunde lufta vörten mellan 12-24h in i jäsningen. Det gällde då öl med högt OG typ BW. Hittar tyvärr inte källan nu.

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

InläggPostat: torsdag 2015-11-12 16:56
av ErikT
ekstedt skrev:Jag hittar inget om detta på Wyeast hemsida: https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrai ... .cfm?ID=22

Jag undrar om du inte blandar ihop det med att det ibland tipsas om att man ska försöka skaka/ruska/röra upp den extremt högflockulerande 1968. Men det handlar alltså om att få upp den i suspension igen, inte om syresättning vilket man bör undvika.

Ja du har rätt, jag misstolkade det.

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

InläggPostat: fredag 2015-11-13 00:46
av Bee
niklas_n skrev:Jag hittade nått från en amerikansk podcast där det hade pratats om att man kunde lufta vörten mellan 12-24h in i jäsningen. Det gällde då öl med högt OG typ BW. Hittar tyvärr inte källan nu.

Fortfarande i tillväxtfasen då.
Det finns säkert den informationen i något avsnitt av Brew Strong på TBN.

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

InläggPostat: fredag 2015-11-13 10:56
av ekstedt
Bee skrev:Fortfarande i tillväxtfasen då.


Nja, snarare i uppstartsfasen får vi hoppas (lag-phase).

Under tillväxtfasen (även attenuative phase) har jästen börjat med sin ordinarie alkoholjäsning och då är det tveksamt om man vill ha syre. Dock överlappar dessa faser varandra så efter 12-24 timmar så pågår det säkerligen såväl tillväxt som uppbyggnad av cellmembram.

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

InläggPostat: lördag 2015-12-12 18:29
av ErikT
Jag har nu tappat det på fat och det här är mätvärdena jag fått fram:
OG 1.061
FG 1.020
ABV 5,5% (med Ebulliometer)

Jag har nu analyserat allt och kommit fram till att nästa gång använda:
20L vatten
5,5 Kg Pale Ale malt 6,5 EBC
390g Chokladmalt 1000.8 EBC
390g Dark Crystal Malt 450 EBC
250g Svartmalt 1300,2 EBC
250g Vetemalt 3,9 EBC
640g Lactos
17,68g Challenger (8,3%) kokas 60min
15,6g Fuggle (4,3%) kokas 15min
1 paket Wyest 1469 West Yorkshire Ale

Då borde jag komma närmare ABV 6,5%.

Nu står den och mognar i fat, får se senare hur den smakar.
Men det jag provsmakade nu var gott. :)

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

InläggPostat: tisdag 2016-01-26 17:44
av ErikT
Jag tycker den saknar en del av den brända smaken i slutet, och är lite för söt.
Men med mindre laktos nästa gång så kan det bli mer rätt.