[EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

Kategorin för allt relaterat till sk. kloner, det vill säga hembryggarvarianter av kommersiellt producerade öl.

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

Inläggav ErikT » torsdag 2015-11-12 15:02

Känsliga tittare bör se bort.
Nu ska jag vara petig, och rätta mig själv.
Jag har förväxlat infon om Wyeast 1469 till viss del med London ESB Ale (Wyeast 1968).
Men rätt ska vara rätt, och Wyeast 1469 behöver inte luftas under jäsningen, enligt Wyeast.
Varje dag är början på en ny möjlighet!
Användarvisningsbild
ErikT
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: lördag 2008-11-08 10:52
Ort: Enköping

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

Inläggav ekstedt » torsdag 2015-11-12 15:11

Jag hittar inget om detta på Wyeast hemsida: https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrai ... .cfm?ID=22

Jag undrar om du inte blandar ihop det med att det ibland tipsas om att man ska försöka skaka/ruska/röra upp den extremt högflockulerande 1968. Men det handlar alltså om att få upp den i suspension igen, inte om syresättning vilket man bör undvika.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2934
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

Inläggav niklas_n » torsdag 2015-11-12 16:15

Jag hittade nått från en amerikansk podcast där det hade pratats om att man kunde lufta vörten mellan 12-24h in i jäsningen. Det gällde då öl med högt OG typ BW. Hittar tyvärr inte källan nu.
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1207
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

Inläggav ErikT » torsdag 2015-11-12 16:56

ekstedt skrev:Jag hittar inget om detta på Wyeast hemsida: https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrai ... .cfm?ID=22

Jag undrar om du inte blandar ihop det med att det ibland tipsas om att man ska försöka skaka/ruska/röra upp den extremt högflockulerande 1968. Men det handlar alltså om att få upp den i suspension igen, inte om syresättning vilket man bör undvika.

Ja du har rätt, jag misstolkade det.

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk
Varje dag är början på en ny möjlighet!
Användarvisningsbild
ErikT
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: lördag 2008-11-08 10:52
Ort: Enköping

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

Inläggav Bee » fredag 2015-11-13 00:46

niklas_n skrev:Jag hittade nått från en amerikansk podcast där det hade pratats om att man kunde lufta vörten mellan 12-24h in i jäsningen. Det gällde då öl med högt OG typ BW. Hittar tyvärr inte källan nu.

Fortfarande i tillväxtfasen då.
Det finns säkert den informationen i något avsnitt av Brew Strong på TBN.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

Inläggav ekstedt » fredag 2015-11-13 10:56

Bee skrev:Fortfarande i tillväxtfasen då.


Nja, snarare i uppstartsfasen får vi hoppas (lag-phase).

Under tillväxtfasen (även attenuative phase) har jästen börjat med sin ordinarie alkoholjäsning och då är det tveksamt om man vill ha syre. Dock överlappar dessa faser varandra så efter 12-24 timmar så pågår det säkerligen såväl tillväxt som uppbyggnad av cellmembram.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2934
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

Inläggav ErikT » lördag 2015-12-12 18:29

Jag har nu tappat det på fat och det här är mätvärdena jag fått fram:
OG 1.061
FG 1.020
ABV 5,5% (med Ebulliometer)

Jag har nu analyserat allt och kommit fram till att nästa gång använda:
20L vatten
5,5 Kg Pale Ale malt 6,5 EBC
390g Chokladmalt 1000.8 EBC
390g Dark Crystal Malt 450 EBC
250g Svartmalt 1300,2 EBC
250g Vetemalt 3,9 EBC
640g Lactos
17,68g Challenger (8,3%) kokas 60min
15,6g Fuggle (4,3%) kokas 15min
1 paket Wyest 1469 West Yorkshire Ale

Då borde jag komma närmare ABV 6,5%.

Nu står den och mognar i fat, får se senare hur den smakar.
Men det jag provsmakade nu var gott. :)
Varje dag är början på en ny möjlighet!
Användarvisningsbild
ErikT
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: lördag 2008-11-08 10:52
Ort: Enköping

Re: [EGEN KLON?] S:t Peter's Cream Stout klon

Inläggav ErikT » tisdag 2016-01-26 17:44

Jag tycker den saknar en del av den brända smaken i slutet, och är lite för söt.
Men med mindre laktos nästa gång så kan det bli mer rätt.
Varje dag är början på en ny möjlighet!
Användarvisningsbild
ErikT
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: lördag 2008-11-08 10:52
Ort: Enköping

Föregående

Återgå till Klonrecept

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster