Sida 1 av 2

[SÖKES] Poppels klon

InläggPostat: fredag 2015-04-10 15:21
av thella
Hej!

Tänkte försöka brygga en klon på Poppels IPA (http://www.poppels.se/portfolio/nya-varldens-ipa/). Det står ju att det rör sig om två humlesorter (summer och galaxy) och om 5 maltsorter. Någon som har en uppfattning om vilken malt de använt och ungefär hur givorna ser ut? Antagligen mkt mot slutet med tanke på den stora humlesmaken.

Re: Poppels klon

InläggPostat: fredag 2015-04-10 17:22
av Jonas Johnsson
De har en så djupt orange färg så de kanske har en liten del karamellmalt?

Re: Poppels klon

InläggPostat: fredag 2015-04-10 19:33
av Jonel
Eller rostat korn för en röd färg?

Re: Poppels klon

InläggPostat: lördag 2015-04-11 09:58
av thella
Man får laborera sig fram lite antar jag. Min tanke med att brygga är att försöka lura svärfar att det är Poppels han dricker fast det är min bira. Han är ingen ölkonnäsör direkt, dock så menar han att Poppels är en av få IPOR han kan dricka. Jag hävdar att det finns många likvärdiga. Skulle vara kul om han tex failade på ett blindtest mellan min och Poppels. Helt omöjligt tror jag inte det är om jag får till den hyfsat.

Re: Poppels klon

InläggPostat: lördag 2015-04-11 10:12
av Falkens
Du kan ju fråga efter receptet för många microbryggare har börjat som "du & jag" så de förstår. Sen finns det vissa som håller hårdare på sina recept än andra men de brukar ge en del i alla fall.

http://www.poppels.se/kontakta-oss/

Re: Poppels klon

InläggPostat: lördag 2015-04-11 22:42
av Weinkeller
Hör med Gnoff här på forumet [WINKING FACE]

Re: Poppels klon

InläggPostat: söndag 2015-04-12 17:44
av Leon
Smakade på den här om dagen, tyckte den hade en väldigt kraftig maltsmak.
Smakade nästan lite knäckebröd.

Vet dock inte vad är för malt som ger knäckebrödsmak :)

Re: Poppels klon

InläggPostat: söndag 2015-04-12 17:49
av ekstedt
Leon skrev:Smakade på den här om dagen, tyckte den hade en väldigt kraftig maltsmak.
Smakade nästan lite knäckebröd.

Vet dock inte vad är för malt som ger knäckebrödsmak :)


Münchner-, melanoidin-/aromatisk och kanske även biskvimalt.

Jag har också känt den tonen i många ipor, framförallt amerikanska.

Re: Poppels klon

InläggPostat: söndag 2015-04-12 18:10
av thella
Ok men den är ju humlig också. Jag kanske kan mejla dem och fråga...

Re: Poppels klon

InläggPostat: söndag 2015-04-12 18:25
av Janne gnoff Berglund
Jag jobbar på Poppels och har tidigare tagit upp frågan om vi ska vara helt öppna med våra recept eller inte.
Troligen kommer vi att vara det, men behövs tas ett styrelsebeslut på det.

Gällande humlen hade vi Summer i förr, dock efter vi fick tag på Galaxy igen och därmed lämnade "sommarutgåva" och strök "2013" från etiketten är det Centennial istället.
Detta här dock missats i beskrivningen på baksidan av etiketten sist jag kollade.


Vet som sagt inte ännu om vi får gå ut med hela receptet, men åtminstone denna info har vi haft med oss till intresserade på festivaler gällande vår IPA:

Pale Malt (Weyermann)
CaraPils (Weyermann)
Carahell (Weyermann)
Munich I (Weyermann)
Wheat Malt, Pale (Weyermann)
Galaxy - Boil
Centennial - Boil
Galaxy - Steep/Whirlpool
Centennial - Steep/Whirlpool
Centennial - Dry Hop
Galaxy - Dry Hop


Vet dock att även om du får tillgång till ett exakt nedskalat recept beräknat på utbyte, råvaror från samma batch, samt alla förutsättningar med jästemp etc, är det fortfarande rejält svårt att återskapa ett annat öl, mest beroende på utformningen av ditt bryggverk.

Lite text om ett klonförsök för några år sedan:
http://rockgnoff.blogspot.se/2013/06/go ... -2011.html


Men i vilket fall, hoppas du ger dig på att klona ölen, jag tar gärna emot en flaska efter den är klar och blindtestar själv :D

Re: Poppels klon

InläggPostat: söndag 2015-04-12 21:07
av Jonel
Så behändigt! Min syster har önskat en som liknade Den Nya Världens IPA till deras stora försommarfest. På lördag ska jag brygga 2x 80 liter, så detta gav ju en ordentlig skjuts på vägen med receptet! Tackar! Jag ska tappa upp några flaskor...

Re: Poppels klon

InläggPostat: måndag 2015-04-13 12:02
av Najjklas
Janne gnoff Berglund skrev:Jag jobbar på Poppels och har tidigare tagit upp frågan om vi ska vara helt öppna med våra recept eller inte.
Troligen kommer vi att vara det, men behövs tas ett styrelsebeslut på det.

Gällande humlen hade vi Summer i förr, dock efter vi fick tag på Galaxy igen och därmed lämnade "sommarutgåva" och strök "2013" från etiketten är det Centennial istället.
Detta här dock missats i beskrivningen på baksidan av etiketten sist jag kollade.


Vet som sagt inte ännu om vi får gå ut med hela receptet, men åtminstone denna info har vi haft med oss till intresserade på festivaler gällande vår IPA:

Pale Malt (Weyermann)
CaraPils (Weyermann)
Carahell (Weyermann)
Munich I (Weyermann)
Wheat Malt, Pale (Weyermann)
Galaxy - Boil
Centennial - Boil
Galaxy - Steep/Whirlpool
Centennial - Steep/Whirlpool
Centennial - Dry Hop
Galaxy - Dry Hop


Vet dock att även om du får tillgång till ett exakt nedskalat recept beräknat på utbyte, råvaror från samma batch, samt alla förutsättningar med jästemp etc, är det fortfarande rejält svårt att återskapa ett annat öl, mest beroende på utformningen av ditt bryggverk.

Lite text om ett klonförsök för några år sedan:
http://rockgnoff.blogspot.se/2013/06/go ... -2011.html


Men i vilket fall, hoppas du ger dig på att klona ölen, jag tar gärna emot en flaska efter den är klar och blindtestar själv :D




Du får hålla oss uppdaterade när ett eventuellt beslut kommit. Ärligt talat så tycker jag att er APA är den godaste av sitt slag som jag druckit, och hade verkligen velat försöka mig på att brygga en kloon :)

Re: Poppels klon

InläggPostat: söndag 2015-05-24 11:33
av patryt
Apan innehåller Citra och cascade enl hemsidan så iväg och testbrygg =)

Poppels klon

InläggPostat: söndag 2015-05-24 20:19
av ecmik
Jag har testat att brygga en klon av APA:n ett par gånger. Den blev som på bilden nedan, så färgen är kanske inte riktigt helt rätt mot vad jag kommer ihåg.

Bild

Samma humle, liknande IBU och alkohol som beskrivs på etiketten. Malten körde jag Pale ale malt 70%, Münchner 22%, Caramelle Vienne 8%. Ska utvärdera om några dagar hur lik den blev!

Re: Poppels klon

InläggPostat: söndag 2015-05-24 20:40
av Jonas Johnsson
Ser sjukt god ut! :)