[EGEN KLON] Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Kategorin för allt relaterat till sk. kloner, det vill säga hembryggarvarianter av kommersiellt producerade öl.

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

[EGEN KLON] Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Drake » onsdag 2015-01-28 02:05

Gjorde min första Maxi-Biab idag men fan vilket slabb det var jämfört med en vanlig biab. Får nog skaffa en större gryta än Bilteman. För enkelhetens skull gjorde jag lätt för mig med mängderna malt och humle för att få ett basrecept att utgå ifrån och experimentera vidare med. Orkade inte ställa in Beersmith så jag chansade lite och hoppades på ett OG på 060 och tamejfan så hamnade jag nästan spot on! 1.059!
5 kilo Maris Otter, 1 kilo Vetemalt och 0,5 kilo Crystal 100 i 18 liter vatten sedan lakade jag ur påsen i ytterligare 8 liter 76-gradigt vatten och spädde med 5 liter kokande vatten under koket. Fick ut 20 liter till jäshinken med ett par liter trub och pelletsslafs kvar i grytan. Kom med en hel del till hinken ändå. Har aldrig lyckats med en whirlpool så jag försökte inte ens denna gång.
100 gram amarillo-pellets tillsattes i 4 omgångar under koket 25gr/60 m, 20 gr/30m, 15 gr/15m, 10gr/5m, samt en 10-gramsgiva vid kokslut. Ja, jag vet, det blir bara 80 gram men när jag vägt upp givarna var det bara ett par pellets kvar i påsen så dom åkte i också. Får nog skaffa en ny våg också! Smiley wink
En påse S-04 rehydrerades i aningen för kallt vatten är jag rädd, hoppas det funkar ändå? Sedan skjuts in i nya jäskylen som är ställd på 17 graders yttemperatur på jäshinken. Tänkte gå upp till 22 grader i ett par dagar när jäsningen avtar och sedan kallkrasha med gelatin och sedan ner i fat. Kommer förmodligen att torrhumla med 100 gram amarillo också i 5 dagar ungefär ungefär samtidigt som diacetylrasten. Vad tror ni, kan det bli något och är det något som är helt galet?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Hjulbult » onsdag 2015-01-28 14:21

Jösses!

Snälla dela in texten i stycken och punkta upp receptet så att även en vanlig dödlig klarar av att läsa.

:roll:

MVH
//NJN
Hjulbult
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 200
Blev medlem: måndag 2014-08-11 10:31

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Drake » onsdag 2015-01-28 18:19

Haha, gick kanske lite fort där. Du får väl se texten som ett test i läsförståelse. :wink:

Ska bättra mig till nästa gång. Det jag främst undrade över var om torrhumling med 5 gram pellets per liter är lagom?
Och hur illa det är att rehydrera jästen i vatten som är runt 17-18 grader istället för de rekommenderade 24-30?

Nu har den i alla fall kickat igång ordentligt så jag tycks inte tagit kål på den helt.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav ekstedt » onsdag 2015-01-28 20:54

Drake skrev: Det jag främst undrade över var om torrhumling med 5 gram pellets per liter är lagom?


Det är nog i överkant, jag skulle ha använt ungefär hälften om målet var att efterlikna originalet.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Jonas Johnsson » onsdag 2015-01-28 21:48

Drake skrev: Och hur illa det är att rehydrera jästen i vatten som är runt 17-18 grader istället för de rekommenderade 24-30?

Nu har den i alla fall kickat igång ordentligt så jag tycks inte tagit kål på den helt.


Jag gjorde samma misstag för ett tag sedan, men det är tydligen inga problem.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Hjulbult » onsdag 2015-01-28 22:31

Förlåt, menade inte att vara gnällig.

Såg lite intressant ut och var lite ansträngande att läsa ett recept i löpande text bara :D

MVH
//NJN
Hjulbult
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 200
Blev medlem: måndag 2014-08-11 10:31

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Drake » onsdag 2015-01-28 23:46

Det är lugnt.
Så fort jag får ordning på BS så är det ju bara att klippa och klistra.
När det nu är, jag måste ha missat något grundläggande eller också är det inte anpassat till Maxi-biab.
Eller så är jag helt enkelt för dum? :shock:
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Mälte » torsdag 2015-01-29 21:48

Drake skrev:Det är lugnt.
Så fort jag får ordning på BS så är det ju bara att klippa och klistra.
När det nu är, jag måste ha missat något grundläggande eller också är det inte anpassat till Maxi-biab.
Eller så är jag helt enkelt för dum? :shock:


Då är vi två.
Användarvisningsbild
Mälte
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 228
Blev medlem: fredag 2014-10-31 23:06
Ort: Sweden

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Jonel » torsdag 2015-01-29 23:07

Det är lättare att förstå sig på ölbryggning än Beersmith!
Jonel
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 132
Blev medlem: onsdag 2013-09-25 20:14

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Judgecc » torsdag 2015-01-29 23:28

Det är inte anpassat för maxibiab.
Men ni kan ju alltid testa Biabculus från biabrewer.info forumet.. Jag kör biab med 4-10liter ur lakning med BS hamnar oftast inom 2pinnar av uträkningarna. Dessa liter sätter jag på kettle top up.. Använd inte mobilappen om ni kör BS, hälften av funktionerna försvinner..
Ett tips är även att kolla beersmith tutorials och brulosophys videos..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Mälte » fredag 2015-01-30 00:21

Judgecc skrev:Det är inte anpassat för maxibiab.
Men ni kan ju alltid testa Biabculus från biabrewer.info forumet.. Jag kör biab med 4-10liter ur lakning med BS hamnar oftast inom 2pinnar av uträkningarna. Dessa liter sätter jag på kettle top up.. Använd inte mobilappen om ni kör BS, hälften av funktionerna försvinner..
Ett tips är även att kolla beersmith tutorials och brulosophys videos..


Jag fick det att funka till slut - tror jag. Men Biabacus var faktiskt bättre och är vad jag skulle rekommendera dom första steg.
Användarvisningsbild
Mälte
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 228
Blev medlem: fredag 2014-10-31 23:06
Ort: Sweden

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Drake » söndag 2015-02-01 21:58

Torrhumlade med 100 gram Amarillopellets direkt ner i hinken idag.
Är nere på 1.018 nu och hoppas den sjunker ett par pinnar till.
Temperaturen är höjd från 17-22 grader och nu ska den få stå sådär tills nästa helg då den ska kallkraschas med gelatin och ner på fat.
Bilagor
10959548_10152704073611325_4356683460737473115_n-2.jpg
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Försök 1 till en variant av Oppigårds Amarillo

Inläggav Drake » söndag 2015-03-22 21:37

Fortsätter med mitt försök att göra en god Ipa med enbart Amarillo. Har uppdaterat receptet lite och även gjort mitt första försök till vattenbehandling. Verkar finnas lite olika åsikter om sulfat/klorid-förhållandet men så här blev mitt recept.

Metod: Maxi-biab
Total vattenmängd 31 liter
OG 1.059

4 kilo Maris Otter
1 kilo Pale ale
1 kilo Vetemalt
320 gram Crystal 100
320 gram Carapils
2 påsar S-04:a (rehydrerade)

Mäskade i 18 liter 68-69 tradigt vatten i 30 minuter och flyttade påsen sedan till 8 liter 80-gradigt vatten i 10 minuter.

Tillsatte lite blandade kemikalier så att min vattenprofil slutade såhär.
Ca 70 ppm
Mg 7 ppm
SO4 139 ppm
Na 26 ppm
Cl 52 ppm
HCO3 49 ppm

50 gram Amarillo pellets i finmaskig påse vid kokstart (30 min!)
Tillsätter ca 5 liter kokande vatten så att jag kommer upp till ca 23 liter post-boil.
1 ml jästnärsalt samt 1 ml protaflock vid 15 minuter kvar
50 gram Amarillo pellets vid kokslut (också i påse)

Koktid 30 minuter (har läst för mycket på Brulosophys sida och var tvungen att testa) ;)
Kyler med 5 meter kopparspiral, brukar ta 15-20 minuter ungefär.
Pitchar vid 20 och jäser sedan 4-5 dagar i 17 grader

Torrhumlar sedan med 100 gram pellets direkt ner i hinken och höjer till 22 grader i 4-5 dagar till.

Gelantin samt kallkrasch vid 0 grader i 2 dagar sedan upp på fat.


Jag skummar bort varmdruven men skickar med all kalldruv i jäshinken. Skillnaden mot innan är att jag har pellettsen i påse. Tyckte det blev en viss gräslighet när den också fick följa med i hinken.
Räknar med att förlora max 2 liter i jäshinken.

Synpunkter på recept och förfarande mottages tacksamt!
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: [EGEN KLON] Försök 1 till en variant av Oppigårds Amaril

Inläggav falke » tisdag 2015-12-01 15:49

Hur blev denna?
falke
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2015-09-09 16:35

Re: [EGEN KLON] Försök 1 till en variant av Oppigårds Amaril

Inläggav Drake » tisdag 2015-12-01 15:52

Mycket bra om jag minns rätt. Men om jag skulle göra om den så hade jag nog dragit ner på karamellmalten.
Tror det var den jag tog med till en ölträff och den fick betyget "kvällens bästa".
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Nästa

Återgå till Klonrecept

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster