Håller på och bygger en hop-spider i samma stil som jag sett flera andra på forumet gjort, med ett halvt bestickställ i plåt överst med fyra stålpinnar fastskruvade i som håller den uppe vid kastrullkant. Till detta kläms en rejält stor påse fast under gjord av Teresia-tyg från Ikea. Anledning till att jag överväger detta är att jag kör så pass små satser att jag gärna vill skilja av så mkt som möjligt av både humle och kall-/varmdruv innan jäshink. Detta för att slippa så mkt förluster vid omtappning/flaskning, samt öka kvaliteten på ölen. En hop-spider ordnar humlen, det andra får ske via nån form av hop-stopper/LauterHelix e d. Inte kommit dit ännu, men funderar bl a på att bygga en typ av falskbotten av ett stekstänkskydd med runt 300 micron i täthet som kläms fast i kastrull strax ovanför tappkran och som i så fall borde ta det mesta av övrigt skräp utöver humlen. Setup för mig är vanlig kastrull med tappkran och tappning direkt till jäshink.
Min fråga är hur du som använt/använder hop-spider upplever ev försämringar i effekt/IBU, och om du gör det, hur mkt måste du kompensera med mer humle med din setup uppskattningsvis? Tar gärna emot tips på hemmabyggen för filtrering av kall-/varmdruv också.