Jag leker med tanken att börja brygga kommersiellt. Jag jobbar till vardags med affärsutveckling och har drivit några bolag, min bryggarkollega jobbar med marknadsföring och har goda kontakter inom krogvärlden. Vi sitter ofta och spånar produktstrategier och affärsplaner, så den delen har vi ganska bra koll på, eller i alla fall har mycket idéer king. Däremot har vi inte superkoll på hur man skalar upp sitt hink till hink och BIAB-tänk om man skulle, återigen leka med tanken, att producera öl som ett break even hobbyprojekt i kommersiell tappning.
Gjorde en väldigt snabb och grovt flödesschema på hur ett bryggeri (enligt min än så länge begränsade kunskap) skulle kunna se ut: https://puu.sh/DM3fs/62d5c3abb0.png. Hur kan man göra för att bygga ett kostnadseffektivt bryggeri? Finns det några genvägar eller är det bara att beställa kompletta lösningar?
Spontant tänker jag / frågar jag mig själv:
- Kan man själv bygga ett kärl själv för mäskning, egentligen är ju den viktigaste funktionen att det ska hålla rätt värme?
- Hur kontrollerar man temperaturen i jäskärlen?
- Finns det några säkra genvägar när det kommer till flaskning för att undvika oxidering etc? Eller är det bara att köpa ett ultradyrt system som gäller?
Hur skulle ni göra, och vilka smarta lösningar finns det för att kostnadseffektivt bygga ett litet bryggeri? Tänkte det vore kul med en diskussion kring ämnet och höra era tankar.