Låter som en intressant metod, även om jag inte hängde med helt.
Men det är väl ganska dyrt med vakuumfyllaren? Closed transfer är ju gratis liksom.
Fast om man har en enolmatic för flaskfyllning redan så förstår jag.
Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
Bobby skrev:Åter till original-frågan från Saint
Varför inte testa metoden att fylla med co2 direkt via jäsningen (”fermenter purge”), gratis och enkelt.
Lindh beskrev det bra, jag kör enligt hans enklaste metod:
"Ta en slang från toppen av jäshinken genom att köra slangen via gummibussningen som då måste täta helt. Slangen, som kan vara CO2-slang, plast eller silikon, kopplar du på öl-ut-posten på fatet. Från gas-in-porten så placerar du slangen i en flaska med Saniclean"
Sen bubblar det på automatiskt i sanicleanet och du har ett "purgat" fat utan jobb.
Steg 2 (helt enligt Lindh):
"Tillbaka till fatningen. Nu har du ett fat fyllt med CO2 och det är dags för ölet att äntra fatet. Koppla en silikonslang från jäshinkens tappkran till öl-ut-porten på fatet vilket kommer blåsa ur slangen med CO2 från fatet. Koppla den gråa gas-in-kopplingen till jäshinkens topp via en slang, helst samtidigt så bägge blåses ur. Nu är systemet slutet och det är dags att öppna kranen så ölet kan vandra ner i fatet och CO2 från fatet ersätter ölets plats i jäshinken"
Sammanfattningsvis så tycker jag att det ENDA struliga med detta är att kunna koppla gråa gas-kopplingen till jäshinkens lock.
Lyckas man med det så är det knappt något extra jobb alls.
Saint skrev:Nu var det ju inte metoden som var frågan. Frågan var om det finns bevis som visar att det ger ett bättre resultat.
Bee skrev:Jag har vacuumfyllt ett fat med Hazy-APA mha min enolmatic vacuumfyllare. Ingen purge innan och fortfarande inte någon tillstymmelse till oxidation tre veckor senare.
Frithiof skrev:Har du också provat att flaska någon välhumlad öl med din vacuumfyllare? Alltså direkt från jäshink, utan att gå via fat, menar jag.
Bee skrev:Inte mer humlad än 3g/l så nej, den ger ingen oxidation märkbar på 6 månader.
assistredo skrev:Jag har kört med "closed transfer" (sluten omtappning skulle det väl kunna kallas på svenska - jag är lite allergisk mot svengelska) i snart tio år. Det är väl inte krångligare att göra det än att inte göra det tycker jag och det blir nog inte sämre heller än att inte göra det. M.a.o. det finns ingen större anledning att låta bli. Om mina öl blivit bättre låter jag vara osagt eftersom jag inte har något eget att jämföra med men jag har nog varit nöjd för det mesta.
assistredo skrev:Om mina öl blivit bättre låter jag vara osagt eftersom jag inte har något eget att jämföra med men jag har nog varit nöjd för det mesta.
Lindh skrev:Men du har ju lite medaljer från SM så riktigt så blygsam behöver du inte vara Björn, du gör ju riktigt bra öl!
Återgå till Utrustning, byggtips och mekande
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 108 gäster