Jag tycker att teknik och hårdvara är lika kul som själva bryggningen och funderar ofta på förbättringar och nya bryggverk. Det bryggverk som jag beskriver här nedan har jag inte för avsikt att bygga, i alla fall nu, men jag vill gärna att det blir en diskussion kring designen.
Först en skiss...
Storleken
En diameter om 60 cm samt en höjd överkant-kon om 60 cm så blir volymen knappt 170 liter. Räknar man med konen så blir det drygt 10 liter till. Tanken är att kapaciteten ska vara stor men ändå inte så stor att det blir svårt för en person att hantera bryggverket. Då bryggverket bygger på höjden är det yteffektivt men kräver också förankring i golv, vägg eller tak för att inte riskera att välta när maltkorgen är upphissad och svängs ut över grytans kant.
Varför en konisk botten?
Lite maltdamm tenderar att lägga sig på en platt botten vilket är tråkigt om man ska koka i samma kärl. Med en konisk botten och uttag i lägsta punkten så följer allt med tillbaka upp till toppen av maltbädden och blir kvar där. En del av vörtflödet från pumpen leds till "whirlpool-munstyckena" i dödutrymmet under maltkorgen. På så sätt säkras att inget lägger sig till ro på botten. Efter koket används samma munstycken för whirlpool och druvkonen dumpas via bottenuttaget innan den klara vörten tappas av.
Maltkorgen
Täta sidor och en falskbotten. Maltkorgen lämnar inte mer än någon cm mellanrum på var sida till insidan av grytan. På så sätt maximeras mängden malt som går att få i bryggverket så att det går att brygga större batcher än bryggverkets volym med hjälp av spädning i jäskärl (high gravity brewing). I maltkorgen finns ett överflödesrör med teleskopfunktion. Teleskopfunktionen samt det minimala dödutrymmet bidrar till att relativt små satser, såväl som stora, går att brygga i samma verk.
Värmeelement
Bryggverket bör ha så hög effekt som möjligt men ändå gå att koppla in i de flesta lokaler. Den bästa kompromissen tror jag är 3-fas 16 Ampere. För att kunna reglera effekten på ett enkelt sätt tänker jag mig att elementen körs på 240 volt (Y-koppling). Här finns det lite olika vägar att gå: Y/D-växling med kontaktor medger bara två effektlägen men är ganska enkelt. Om man kör helt på 240 volt kan man t.ex. reglera effekten med hjälp av en kontaktor som seriekopplar två element, alternativt kopplar förbi det ena. Men då krävs ett fjärde element. I ett 240-voltsutförande går det dock att alltid bestämma hur många element som ska vara aktiva. Det som kommer att avgöra detta är antagligen vilken sorts automatisk styrning som kommer att användas. En av de viktigaste egenskaperna för värmeelementen kommer dock vara att de är lösa doppvärmare som får plats mellan maltkorg och gryta. Poängen med detta är att de är lätta att plocka upp och rengöra och dessutom inte kräver håltagning i grytan. Jag tänker mig doppvärmare som liknar Humlegårdens, de på 3,2 kW, de måste dock specialtillverkas för bryggverket. 3 st tänker jag mig, en för varje fas.
Pump, rör och ventiler
Pumpen behöver tåla kokande vätska så mycket mer är inte att säga. Samtliga rör dras upp på utsidan av grytan till en "korsning" med ventiler. Detta för att man lätt ska komma åt att reglera utan att behöva ner på knäna. Vört från uttaget i botten kommer alltså upp via pumpen och fördelas sen till: recirkulation, whirlpool och kylning. Under mäskningen går det mesta av flödet till recirkulation och lite till whirlpool. Efter koket plockas doppvärmarna ur och sen körs enbart whirlpool tills en fin druvkon bildats. Druven kan sen dumpas via röret för kylning innan plattvärmeväxlaren kopplats på. Sen blir ju kylning sista steget.
När jag tänker på detta ser jag en risk i att druvkonen kanske är svår att dumpa helt utan att mycket vört går förlorad. Det kan alltså vara värt att ha ytterligare ett uttag, då i sidan på konen med ett vridbart rör så man kan börja med att plocka vört högre upp i konen och sen plocka det sista närmast druvkonen mot slutet när vörtnivån kommit ner så långt att man kan se druvkonen.
Styrning
Jag är själv ett fan av STC-1000 Brew och den skulle funka väldigt bra med det här bryggverket efter att man kompletterar med kontaktorer för matning till elementen, dimmer till pumpen, strömställare för manuell styrning av pump och värmeelement. Det skulle naturligtvis gå att använda en annan styrning med ett mer lättanvänt gränssnitt och som t.ex. skulle kunna hålla koll på recept och liknande.
Sammanfattning
Bryggverket ovan är en mix av Braumeister, Grainfather och egna erfarenheter. Jag tar gärna emot synpunkter, teorier, förbättringar för att designen ska bli helt ultimat.