Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
Pilsnerkokaren skrev:
Nu är jag bara en enkel hembryggare men ÖL har jag inte sett innan, Ö står för Oechsle skulle jag tro, men vad står L för?
assistredo skrev:Enheten Öl (jag skiter i grad-tecknet) användes ex. för att ange hur mycket Öl/kg en viss extraktgivare kunde bidra med (t.ex. pilsnermalt 300 Öl/kg)
Bee skrev:När man läser maltspecifikationer kan det stå som extrakt torrhalt i %, men det är °P (Plato/kg) som avses. T ex Weyermann
Pale Ale är 79 % => 316°öl/kg (jag har grad tecken på 0:an i min mobil )
Pilsnerkokaren skrev:Att man får felaktiga värden om man slarvar är ju ingen nyhet precis, men att mängden socker/extraktinnehåll skulle öka för att man kokar vörten är ingen erfarenhet jag har. Hur BS skulle beräkna Postboil till ett högre värde än vad som fanns innan är i mitt tycke därför lite underligt.
Nu är jag bara en enkel hembryggare men ÖL har jag inte sett innan, Ö står för Oechsle skulle jag tro, men vad står L för?
Vilken avvikelse är det som ska vara mätbar? Diffar det på 4 Ö-grader/liter när man mäter har man förmodligen gjort eller räknat fel. Bryggprogrammet ger ju inte speciellt mycket stöd om det ger värden som inte kan uppnås, mäter man rätt så lär man ha fel värde antingen innan eller efter koket enligt BS hur man än gör.
niklas_n skrev:
Är det 79° Plato du menar alltså? Det får jag till betydligt mer än 316°ÖL men jag kanske räknar fel?
Bee skrev:När man läser maltspecifikationer kan det stå som extrakt torrhalt i %, men det är °P (Plato/kg) som avses. T ex Weyermann
Pale Ale är 79 % => 316°öl/kg (jag har grad tecken på 0:an i min mobil )
skyking skrev:Är det verkligen rätt att blanda in plato här? Torrhalt är väl dag/kg? Dvs 79% betyder 790g(extrakt) per kg(malt).
Men plato/kg verkar ju inte riktigt riktigt - du måste nog ha med vörtvolymen då också om det skall bli vettigt.
skyking skrev:L står för liter, du multiplicerar ihop Öchsle-värdet med volymen helt enkelt. Lite av poängen var att Öchsle-värdet är egentligen ett mått på densiteten, man har någon slags formel för att räkna ut vörtstyrkan från detta (i t.ex. g/L) - denna formel kan ge olika resultat på vad man har för Öchlevärde efter visst bortkok.
Jag tycker man bör kunna mäta skillnaden ifall det slår på 4Ö-grader, liksom man kan mäta skillnaden ifall man får ett par liter mer eller mindre på en 30L-sats. Iaf om man är nogrann. Iaf det sistnämnda är ganska viktigt för mig, jag tappar på fat och vill inte bli sittande med ett par liter öl som jag inte har plats för eller få ett underfyllt fat (säkerligen I-landsproblem iofs). Det förstnämnda kan också vara viktigt då man (väl?) korrigerar för felaktigt OG före koket, skillnaden på 4 Ö-grader kan ju göra att man hamnar utanför typens OG-intervall.
Pilsnerkokaren skrev:Att jag ska multiplicera Öchsler-värdet med volymen har jag koll på men ska jag räkna på olika sätt före och efter kok?
Vilket OG man har/får justerar man som man vill, det är inte det jag är frågande över.
Om man mäter och räknar fram att man har t ex 1200 ÖL totalt i vörten innan kok och lyckas mäta till sig att man har 1320 ÖL totalt efter kok (med samma formel) har man mest troligt missat mätningen på preboil, det tillkommer inte 120 ÖL av att man kokar. Mängden socker och annat som förändrar densiteten förändras inte av koket, bara volymen.
Har du 28liter vört med 1.046 vid preboil har du också 28liter grönöl med samma OG att hälla i jäskärlet om du späder upp till samma volym med nytt vatten efter koket.
niklas_n skrev:Nej du har helt rätt. Nu verkar det råda lite skiljaktigheter hur man räknar extrakthalt i extraktgivarna med jag brukar för enkelhetens skull räkna med 300°Ö per kilo basmalt.
Bee skrev:Nej, det behöver man inte. Det är hur mycket sockerpotential det finns i ett kg malt. Jag skriver potential då du sen måste applicera din mäskningseffektivitet för att få ut din sockermängd.
Edit: Jag kanske vimsar till det med enheterna lite. Det är hur mycket sockerpotential det finns i ett kg malt för en liter vört. Plato är socker i viktprocent.
Att skriva torrhalt kanske är fel ordval men det står som så på engelska i t ex weyermanns maltspecifikationer.
http://www.e-malt.com/specifications/en ... ations.htm
http://www.e-malt.com/specifications/en ... _grind.htm
Bee skrev:Nej det är inga konstigheter med extrakthalten. De mäter upp den i lab och redovisar den antingen på säcken eller på hemsidan. Sen är det bara att räkna.
300°Ö/kg, då har du tagit hänsyn till din egen effektivitet i den siffran.
Pilsnerkokaren skrev:Att jag ska multiplicera Öchsler-värdet med volymen har jag koll på men ska jag räkna på olika sätt före och efter kok?
Vilket OG man har/får justerar man som man vill, det är inte det jag är frågande över.
Om man mäter och räknar fram att man har t ex 1200 ÖL totalt i vörten innan kok och lyckas mäta till sig att man har 1320 ÖL totalt efter kok (med samma formel) har man mest troligt missat mätningen på preboil, det tillkommer inte 120 ÖL av att man kokar. Mängden socker och annat som förändrar densiteten förändras inte av koket, bara volymen.
Har du 28liter vört med 1.046 vid preboil har du också 28liter grönöl med samma OG att hälla i jäskärlet om du späder upp till samma volym med nytt vatten efter koket.
Återgå till Utrustning, byggtips och mekande
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 56 gäster