Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
Drake skrev:Dessutom ställer jag mig funderande hur det egentligen hänger ihop med bortkok och energiåtgång, alla som försökt reducera mat på spisen vet ju att det går betydligt fortare om man har en gryta med stor diameter. Det måste väl till någon mer parameter för att kunna räkna på bortkoket rent teoretiskt?
Drake skrev:Förstår fortfarande inte, varför pratar vi om kW/l och inte kW/cm2 i så fall? En platta som står på fullt ger ju högre avdunstning med en vidare kastrull än en med en mindre diameter så vad är skillnaden om effekten är lika?
Drake skrev:Förstår fortfarande inte, varför pratar vi om kW/l och inte kW/cm2 i så fall? En platta som står på fullt ger ju högre avdunstning med en vidare kastrull än en med en mindre diameter så vad är skillnaden om effekten är lika?
Bee skrev:Väskans termiska massa är en del av trögheten i förändringen. kW/l är energiinnehåll och kW/cm^2 är yteffekt.
Det blir lite äpplen och päron. Yteffekt har ingen korrelation mot mängden vätska.
Morgan skrev:Jag utgår från att du menar bortkok och inte avdunstning, och har du belägg för det?
Enligt vad jag lärt mig är bortkoket oberoende av yta, däremot linjärt beroende av tillförd effekt efter värmeförlusterna på grytans sidor.
Drake skrev:
Faan trot! Det är något som inte stämmer här!
Om en vidare kastrull är mer effektiv att föra bort ånga så borde det väl komma med i formeln på något vis? Frågan var ju hur mycket effekt det behövdes för att koka ett visst antal liter och värmeförluster spelar såklart in men även effektiviteten att föra bort ångan (ytan alltså) enligt min mening. Annars vore det ju ingen mening att göra som alla kockar gör när dom ska reducera en buljong exempelvis. Eller ska man räkna in tiden det tar också och räkna i kilowattimmar istället??? Låter knepigt, men att säga att det går åt si och så många watt för att koka ner en vört tror jag fortfarande bara är något som funkar i teorin.
Förresten, vad är skillnaden på bortkok och avdunsting menar du?
Morgan skrev:Vid avdunstning sker ett ångflöde från en vattenyta som drivs av omgivande temperatur och fuktighet. Vattenytans storlek är relevant här och påverkar ångflödets hastighet. Avdunstningen går att förutse/räkna ut med hjälp av ett mollierdiagram.
Vid förångning sker förångningen pga tillsatt energi. Tillståndsförändringen från vätska till gas sker inte vid ytan utan på botten av kärlet där energin tillförs.
För att säga hur mycket effekt som krävs för ett vörtkok behöver man veta:
1 hur lång tid man har på sig
2 hur stora värmeförlusterna är utöver ångflödet
3 hur mycket vört man vill koka bort
Alex123 skrev:känns som att tråden har blivit lite väl teoretisk för att jag skall hänga med.
finns det någon som har praktisk erfarenhet av en 32 eller 36liters gryta och enbart en induktionshäll på 2000W, hur lång tid tar det att koka upp? får man bra rullande kok? etc...
Återgå till Utrustning, byggtips och mekande
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 38 gäster