pizzabud1 skrev:Näh det är mest att "full" sats brukar bli ungefär 25 liter och med tanke på att vi är några stycken och inte kan brygga allt för ofta känns det rimligast att göra så mycket som möjligt när man ändå är i farten!
Gillar idéen att jämföra fat och flaskkolsyrning så det kommer säkert göras någon gång i framtiden! Det är inte jättestor skillnad i pris på 18 och 9 liters borde det inte vara bättre att köpa flera stora sen dela batchen 50/50 eller det kanske inte är så bra om man inte fyller mer än 12-14 liter?
Är det möjligt kan man ju överväga att brygga 40L också - då blir det två fulla fat. När du skriver att det inte är någon större prisskillnad mellan hel- och halvfat så ser jag det som att helfat är hälften så dyra eftersom de ger dubbel kapacitet till samma pris, men är det möjligt kan man ju överväga 30L-satser och fylla ett hel- och ett halv-fat.
När det gäller att fylla delvis så bör det inte vara omöjligt, men det är ett par saker man bör tänka på. Dels är det viktigare att man är noggrann med att få ut luftern ur det (kom ihåg att kolsyrefilten är en myt, du behöver blåsa ut all luft ur fatet). Dels behöver du vara medveten om att det inte finns lika mycket hinder för kolsyran att lämna ölet, kolsyrejäsningen måste kombineras med kolsyretryck.