Jag kör med tre 3.2kW element för 200L, och slår av till två när jag kommer upp i kok. Dock i en isolerad tunna.
Släng ett öga på Polsinelli om budgeten börjar bli tight.
200L kokkärl (265E):
https://www.polsinelli.it/pentola-per-p ... -P1137.htm200L mäskkärl, med omrörare (520E):
https://www.polsinelli.it/pentola-motor ... -P1297.htm200L jäskärl (150E):
https://www.polsinelli.it/fermentatore- ... -P1140.htmJag har inte pratat med någon som testat med omröraren, så törs inte säga bu eller bä. Ser inte riktigt hur de får in en falskbotten där heller?
Så räknar du med tre kokkärl, fyra jäskärl, då är du uppe i 1395 + 434 frakt. Börjar närma sig halva budgeten. Sen ska du ha pumpar, slangar, falskbotten, värmeelement, vörtkylare, jäskylare, maltkross, fläkt, tappanordning (200L med bara en slang från tappkranen blir tråkigt snabbt), kapsylerare, mäskroder, mätutrustning, pallyft, ...
Det drar iväg fort! Om du kör igång för fullt direkt (och har kunder som bankar på dörren!), så får du räkna med ett saftigt kapital för att komma igång. Vet inte om du räknar med att brygga en eller två dar i veckan i snitt, men räkna med 8-10 veckor som ett bästa fall innan pengar börjar trilla in på kontot. 2-4 veckor primärjäsning, 2 veckor på flaska, 4 veckor innan dina kunders fakturor börjar förfalla. Jag skulle säga att du behöver 50-100tkr bara för malt/humle/jäst/flaskor/etiketter. Vatten, el/gas, rengöring etc tillkommer.
Vill inte verka negativ, tvärtom!, men vill varna för att 40tkr inte köper dig väldigt mycket. Du kommer absolut igång, men det är nog inte en dans på rosor i början. Tänk igenom hela processen in i minsta detalj och avgör vad du kan fixa senare.