falke skrev:Jag är absolut intresserad även om jag inte riktigt förstår hur det fungerar och hur man byter till en tappkran när man har tvångskolsyrat klart. Har du möjlighet att lägga ut lite mer info eller allra helst ett youtube-klipp...
Du fyller fatet med färdigjäst och klarnad öl, sen pluggar du fatet med gummipluggen och med den gängade rörbiten. Sen förseglar du fatet med att gänga på en snabbkoppling som passar på gängan. När du drar åt gängan sväller gummiproppen som en gammal termoskork och fatet är tätt. Därefter trycksätter du till önskat tryck och väntar. När ölen har blivit kolsyrad släpper du trycket på fatet och byter ut snabbkopplingen mot tappvarianten och trycksätter till serveringstryck. Sen är det bara att pytsa ut öl tills du är nöjd eller att ölen tar slut. Vill du tappa från ett annat fat, släpper du trycket, byter tillbaks till snabbkopplingen, trycksätter och lagrar tills suget blir för stort. Rörbiten med gängan (mittenbilden) i gummiproppen sitter kvar i fatet, därför behövs det en till varje fat
Tack vare att du kan trycksätta fatet efter bytet blir inte ölen varken avslaget eller oxiderad, det krävs förvisso en extern tappkran men det gör de alltid med fat, ska jag säga som brygger på fat men bara dricker ur flaska
Som jag förstått det är det svårt att tappa från partyfat utan att ölen blir för gammal eller man själv blir för full
Har man väl börjat tappa börjar det bli brått och man får dricka samma sort tills fatet är tomt. Det går inte att flytta tappkranen förrän fatet är tomt.