När jag går väldigt lågt i mäsktemp i Beersmith så sjunker helt plötsligt ABV. Ett recept jag sitter med nu blir 5,4% beräknat på 62C, och 6,1% beräknat på 64C. Bugg?
Det har väl att göra med vilka konverteringsbara sockerarter som utvinns vid de olika temperaturerna?
Har testat med stegmäskningsscheman för Braumeistern och för en full body öl så är det stor skillnad på om man kör 67-68-69C i mäsken till exempel. lär ju vara liknande i den lägre delen av skalan?
Ja den borde ju inte helt plötsligt ändras vid 63,8, borde ju som sagt öka/minska successivt. men det kan ju vara hur algoritmerna i BS är uppbyggda med. men det känns ju som det är en ganska drastisk "avrundning" i det här fallet.
Kan det vara så att lägre mäsktemp = mer förjäsbart socker = lägre fg Men att programmet inte justerar fg automatiskt vilket ger ett falskt lågt ABV tills du sänker fg manuellt? Estimated ABV bör ju dock stiga när du sänker mäsktempen. Så blir det för mig iaf!
Bara en gissning men, det kan bero på att alfa-amylaset jobbar sämre med stärkelsen och inte genererar lika mycket mellanlånga sockerarter som beta-amylaset kan jobba med . Ju lägre temperatur desto längre från alfa-amylasets optimala temperatur.
Det jag hittade nu, när jag kollade lite snabbt, är att vete amylos (stärkelse) har en DP (degree of polymerization = antal grundenheter, alltså sockermolekyler) på 570 och potatis amylos har en DP på nästan 5000. Beta-amylas ska vara som effektivast mellan 60 och 64°C, så då ska den tugga på bra fort, det borde inte gå fasligt mycket långsammare än om alfa-amylas hjälper till och skapar mer kedjeändar som beta kan attackera (men å andra sidan så har jag inte koll på reaktionshastigheterna, eller om de skiljer sig mycket åt). Speciellt som de mäskningstider som används oftast är en bra bit mer än vad som ska behövas för fullständig konvertering.
Oavsett så borde det inte bli ett sånt stort hopp, utan en förändring borde ske jämnare.
Svarar du inte lite på din egen fråga Bo? Skillnaden mellan ok och galet bra öl. Jag var på Bishops Växjö igår och kunde konstatera att de hade just ok öl, men hade de inte varit för sällskapet så hade jag hellre druckit mina egna.
Men jag är glad att ni gammal rävar fins kvar för mångfalden!