av skyking » torsdag 2017-01-19 08:30
Är du helt nybörjare eller har du bryggt med extrakt eller partiell mäsk innan? Om det är den absolut första bryggden så tycker jag nog man skall minska antalet nya moment, iaf om du kör på egen hand (har du en mentor som visar dig så är det kanske lättare att bli mer avancerad första gången).
Som föreslagits så tycker jag att man förvisso kan köra en SMaSH. Det behöver inte bli tråkig öl, men det är kanske något för den som gillar humle. Det enda det förenklar är kanske att man slipper hålla koll på flera humlesorter eller maltsorter. Jag noterar dock att man ändå har flera humlegivor och jag ställer mig tveksam till att det blir enklare att tillsätta samma sorts humle tre gånger än att tillsätta tre olika sorters humle. Samma sak gäller egentligen också malten.
Däremot skulle jag nog avstå från torrhumling som första sats, torrhumlingen är ju trots allt ett moment som man kan undvika och ändå få god öl. I den andan så kan det vara lämpligt att köra med färdigkrossad malt också.
När jag återupptog bryggningen så gjorde jag en Cascade-SMaSH. Jag har inte hunnit smaka det färdiga, men den verkade lovande när jag tappade upp den (jag provsmakar alltid vid vissa punkter i processen). Receptet baserade jag på att använda hela förpackningar. Fritt ur minnet för 20L:
5kg Pale Ale Malt (Maris Otter)
60g Cascade (6.5%) i 60min
20g Cascade i 20min
20g Cascade i 5min
Mäskning i 90min på 66C, jäst med Wyeast 1056 (American Ale) i rumstemperatur.
Notera att man anpassar 60min-givan efter alfasyran hos humlen. Notera också att jag på det här sättet undvek momentet att väga upp malten (körde med hela påsen och litade på att MM hade vägt upp just 5kg). Jag skulle kunnat undvika väga upp humlen också genom att dela upp paketet på en höft (om jag inte haft en köksvåg).
Ett annat alternativ skulle kunna vara att brygga någon öl som endast kräver en humlegiva. Dessa typer av öl tenderar dock till att ha lite mer komplex maltsammansättning. En avvägning mellan momenten väga upp humlegivorna och tillsätta dem i flera omgångar mot momentet att väga upp malt och blanda dem.