Hej!
Har nu fått upp rätt kolsyre-nivå på min stout. Fortfarande väldigt ung då den bryggdes 28/9 och fatades 17/10.
Använde denna gång 500 g spraymalt för att komma upp i OG 1.091. Den jäste på fint och landade på 1.018, så ca 9,6%.
Tänkte flaska och lagra, men blir osäker på om lagring kommer öka på sötman. Har haft tidigare bryggningar där beskan och torrheten är densamma efter ca 8månader. Finns det nåt tips för att ”sliska” till den lite?
Kan man t.ex lösa upp laktos och tillsätta med pipett vid flaskningen?
Har även i denna använt lakritspulver samt bourbonflis i 7 dagar innan fatning. Hoppas dessa smaker ska utvecklas under lagringen.
Recept:
7.5 kg pilsnermalt
500 g caramel 120 L
360 g chokladmalt
310 g blackprintz
300 g Roasted B
250 g vetemalt
160 g Ryemalt
20 g PH-stab
35 g Amarillo @60
18 g Azacca (snabela) 30
18 g Azacca (snabela) 15
500 g spraymalt (snabela) 10 + jästnäring
20 g Centennial (snabela) 5 + 25 g lakritspulver
Kylning ner till 20°c
22 liter i hinken
Pitch: 2 pkt M42, 1pkt us-04
19°c -10 dagar
Bourbonflis 7 dagar
Kallkrasch 0°c - 2 dagar
Fatning efter totalt 19 dagar.